Bezienswaardigheden

Op alle eilanden is de natuur, zowel onder als boven water, op haar mooist. Op het grootste langgerekte eiland, Grande Terre, ligt ook de hoofdstad Nouméa. Hier leven mensen uit alle windstreken, in tegenstelling tot de voornamelijk uit oorspronkelijke Kanaken bestaande bevolking op de rest van het eiland.

De stad is een harmonieuze combinatie tussen natuur en architectuur en tussen traditie en moderniteit. Zo is de Place des Cocotiers, met haar monumentale fontein, muziekkiosk en open markt omgeven met bomen. Daar rond: oude koloniale huizen, baaien, enkele musea en een natuurlijke haven. Van op Ouen Toro heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het Tjibaou cultureel centrum. Daar baseerde de beroemde architect Renzo Piano zich op de traditionele architectuur van de Kanaken.

Ook het Lac de Yate, waar je tussen de voormalige boomtoppen vaart, is een troef. Het hoofdeiland Grande Terre wordt doormidden gesneden door een bergketen met pieken tot 1.600 meter: de eerder vochtige oostzijde wordt, in tegenstelling tot de drogere westzijde, gekenmerkt door een wilde, uitbundige vegetatie.

Ten zuidoosten van Grande Terre ligt Ile des Pins. Dit idyllisch eiland is een favoriete bestemming voor duikers. De imposante kerk van Vao en het beeld van Saint-Maurice vormen een must. Je kan het eiland met het vliegtuig of met de catamaran bereiken vanuit Grande Terre.

Ten oosten van het hoofdeiland Grande Terre liggen de zogenaamde Iles Loyauté: Lifou, Maré en Ouvré. Lifou is het grootste van de drie. Met haar erg gevarieerde natuur, kust met lange en diepe baaien en magische kleuren scoort ook dit eiland hoog op de paradijsschaal.

Bezienswaardigheden: onder meer de kerk en tempel van Qanono en de kapel Notre-Dame de Lourdes. Van hieruit werkten vroeger de missionarissen. Qua natuur zijn de baai van Luengoni, met zowat het mooiste strand van het eiland, en de kliffen van Jokin een must.

Het eiland Maré staat bekend om zijn wilde schoonheid, koraalriffen, grotten en klippen. Je vindt er een unieke combinatie van groenen en blauw. Niet te missen is het dorp La Roche en haar vesting op een bergtop, van waaruit je een mooi ver zicht hebt. Ook het natuurlijke aquarium, dichtbij Tadine, dat als toevluchtsoord voor vissen en schildpadden dienst doet, loont de moeite.

Tenslotte biedt ook Ouvéa haar bezoekers enkele magnifieke witte stranden met helder water in verschillende tonaliteiten. Hier wordt de lagune afgesloten door enkele riffen en eilandjes, les Pléiades. De moeite om te bezoeken zijn het St-Jozef-kerkje met zijn houten plafond, de holte van Hanawa met helder blauw water, de kokosoliedistillerij van Coprah en de brug naar het eiland Mouli met haar prachtig zicht op de baai van Lekiny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content