Welke steden moet je zien ?

Aan de oost- en zuidoostkust liggen de grootste steden, zoals Sydney en Melbourne, en de hoofdstad Canberra. De keuze viel op Canberra, omdat die stad precies tussen Sydney en Melbourne ligt. Haar naam betekent ‘ontmoetingsplaats’ in de taal van de Aboriginals. Zowel het parlement als de regering zetelt er. Ook vind je er het Nationaal Aquarium met een enorme variëteit aan vissen en onderwaterdieren.

Sydney is wereldberoemd om haar operahuis. Het schelpvormige ontwerp van de Deen Jorn Utzon ligt aan de natuurlijke baai Port Jackson. Over die baai ligt de Sydney Harbour Bridge, een brug gemaakt uit staal en ongeveer zes miljoen met de hand geslagen klinknagels. Van op de brug heb je een prachtig zicht op de stad.

Daarnaast zijn de botanische tuinen van Sydney een bezoekje waard. In dit oudste park van Australië kan je in alle rust genieten van verschillende aangelegde tuinen. Een ander stukje natuur vind je in de zoo, die zowel door haar dieren als door haar prachtig uitzicht de moeite loont.

De derde belangrijke stad in het zuidoosten is Melbourne. Door de vele parken kreeg deze stad de bijnaam ‘Garden City’. Daarnaast is ze ook bekend om haar talrijke culturele activiteiten en uitgebreid restaurantwezen.

Meer naar het oosten, in Queensland, ligt Brisbane. Door haar rijke uitgaansmogelijkheden geniet deze stad vooral populariteit bij jongeren. Het dambordstratenpatroon combineert glazen kantoorgebouwen met oude victoriaanse huizen van zandsteen. De ‘Heritage Trail’, een wandelroute dwars door de stad, voert je langs de meer dan dertig meest interessante gebouwen.

Net buiten de stad is een bezoek aan brouwerij Four X of aan de koala’s en andere Australische dieren in ‘Lone Pine Koala Sanctuary’ meer dan de moeite waard. Tenslotte staat de ‘Gold Coast’ met ‘Surfers Paradise’, de belangrijkste badplaats van Australië, bekend om haar grote pretparken, natuurlijke regenwouden en tal van reservaten.

Aan de zuidkust ligt Adelaide. Het is een stad van historische gebouwen en musea, prachtige parken en promenades, maar bovenal van festivals. Zowel muziek, theater als dans komt er aan bod in het Festival Centre aan de Torrens River. Ook qua uitgaansleven scoort de stad hoog: je kan er naar hartenlust eten, drinken en dansen in Rundle Mall en Hindley Street.

Daarnaast kan je in het Tandanya National Aboriginal Cultuurinstituut kennis maken met de cultuur en voeding van de Aboriginals en in de botanische tuin met de Australische wijnproductie. In de onmiddellijke omgeving van Adelaide liggen de badplaats Glenelg en de het mooie landelijke ‘Adelaide Hills’. Tenslotte vormt de stad dé toegangspoort tot de outback.

Aan de westkust bevindt zich de geïsoleerde maar zonnigste stad Perth. Langs de Swan River liggen moderne torenhoge gebouwen, enkele pioniershuizen, parken en boulevards. Op zo’n twintig kilometer voor de kust ligt het kalkeiland Rottnest Island.

Het eiland staat bekend om haar prachtige stranden en ruime waterrecreatiemogelijkheden. Haar naam dankt het eiland aan een Nederlandse zeevaarder. Toen die op het eiland kwam en oog in oog stond met de quokka’s, een soort kangoeroeachtige buideldieren, gaf hij het eiland de weinig vleiende naam ‘rattennest’. Ondanks die naam vormen de dieren, die enkel hier voorkomen, een bijzondere attractie.

Ook in de buurt van Perth ligt de havenstad Freemantle. De stad dankt haar charme aan de talrijke cafés en restaurantjes langs het strand. Ook liggen er aantal interessante musea en galerijen. Andere populaire stranden in de buurt van Perth zijn Cottesloe en Scarborough. Tenslotte ligt het oudste wijnbouwgebied van Australië, de Swam Valley, van Australië in de buurt van Perth.

Een laatste grote stad, aan de noordkust, is Darwin. Na de ontdekking van goud is de stad erg gegroeid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondernamen de geallieerden vanuit Darwin acties tegen de Japanners. De gebouwen die niet helemaal met de grond gelijk gemaakt waren, zoals het Government House en het gerechtsgebouw, zijn opnieuw opgebouwd of gerestaureerd.

Kunst van de Aboriginals kan je dan weer ontdekken in het Museum en de Art Gallery of the Northern Territory. Ook zijn er heel wat opgezette dieren tentoongesteld. Vanuit Darwin kan je een bezoek brengen aan diverse nationale parken zoals dat van Kakadu National Park. Voor een adembenemende zonsondergang moet je tenslotte aan de Mindil Beach Sunset Markets zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content