Praktische informatie


Ligging
Het park ligt voor de oostkust van de Australische deelstaat Queensland, the Sunshine State. Het rif strekt zich in het saffierblauwe water uit van het noorden van de stad Bundaberg tot het topje van het Cape York schiereiland.

Slechts een kwart van het hele rif is nationaal park, en dus beschermd door de Great Barrier Reef Marine Park Authority. Daarenboven bestaat dit beschermd gebied vooral uit water tussen stukken rif, waardoor feitelijk maar een luttele vier procent van alle aanwezige koraal beschermd is.

Grootte
Met een oppervlakte van 348.700 km² (10 keer de grootte van Nederland) is het Great Barrier Reef ’s werelds grootste koraalrif en het grootste gebied dat door de Unesco totnogtoe tot werelderfgoed werd uitgeroepen.

Het rif is meer dan 2.000 km lang en 72 km breed en bestaat uit 2.900 verschillende riffen die heel dicht bij elkaar liggen, waardoor het lijkt alsof het één enkel rif is.

Klimaat
Van mei tot oktober is het in Australië winter, alleen heet dat daar ‘droogseizoen’. In die periode heb je het minst kans op regen. November tot april zijn de heetste en meest vochtige maanden met soms hevig stormweer. De koudste maand is juli, maar dan hebben we het nog altijd over temperaturen tussen de 17 en 26 °C.

De temperatuur van het water in het rif is eigenlijk het hele jaar door aangenaam (23 °C in juli en 29 °C in februari). Het traditionele zwemseizoen duurt van april tot oktober.

Toegang
Het Great Barrier Reef is volledig gratis toegankelijk. De stad Cairns is de belangrijkste uitvalsbasis om het rif te bezoeken. Maar er vertrekken ook geregeld boten naar het rif vanuit alle andere dorpen en steden langs de kustlijn. Sommige boten houden de hele dag anker nabij het rif, andere boten meren aan aan speciale platformen.

De dag wordt meestal doorgebracht met zwemmen en duiken tussen ’s werelds kleurrijkste vissen en levend koraal.

Bereikbaarheid
Queensland telt 3 internationale luchthavens: Cairns, Townsville en Brisbane. Vanuit Brisbane kan je de bekende treinrit ‘de Queenslander’ ondernemen naar Cairns. Wel ruim op tijd je zitje reserveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content