Landschap


Geologie
Over het ontstaan van Uluru bestaan verschillende wetenschappelijke theorieën. De meest aangehangen verklaring is dat zowel Uluru en Kata Tjuta overblijfselen zijn van een reusachtig heuvelachtig sedimentair geheel dat zo’n 600 miljoen jaar oud is.

Anderen denken echter dat Uluru en Kata Tjuta, hoewel ze dicht in elkaars buurt liggen, uit twee verschillende sedimentaire lagen ontstaan zijn. De Kata Tjuta hebben namelijk een veel ruwer gesteente en bevatten grote keien van graniet en basalt. De typische rode kleur van de rotsen is te danken aan een laagje ijzeroxide. De eigenlijk kleur van de rotsen is grijs.

Flora
Het Australische binnenland is een enorme woestijn met rood zand, eindeloze bushvlaktes, geërodeerde steenformaties en reusachtige termietenheuvels. De Australiërs noemen het ‘The Outback’. Één dag in de Outback en je zit volledig onder het stof.

Er is een schaarse monotone begroeiing, zoals struiken, Eucalyptussen, acacia’s en enkele witte Ghost Gum. Hier en daar vind je kloven met oases.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content