Wat moet je zien in Zuidoost-Engeland…

Londenis en blijft de grootste toeristische trekpleister van Groot-Brittannië. Maar Engeland betekent natuurlijk ook: groene heuvels zoals in de Cotswolds, vruchtbare vlakten zoals in Kenten een prachtige kust zoals de witte krijtrotsen van Dover.

Twee van ’s werelds beroemdste universiteiten liggen in Zuidoost-Engeland. Aan de gelijknamige rivier de Cam ligt Cambridge. In het voorjaar wemelt het van de narcissen op haar oevers. Ook een tochtje over het water loont de moeite: van op het water krijg je een schitterend zicht op de prachtige gebouwen en bruggen zoals die van Glare College, de oudste brug van de stad.

Qua gebouwen scoren vooral Corpus Christi, de best bewaarde middeleeuwse faculteit, en de tuin van het Clare College hoog. Op museaal vlak mag een bezoek aan het Fitzwilliam Museum, een van de eerste openbare musea van Groot-Brittannië, en Kettle’s Yard niet ontbreken. Kettle’s Yard is eigenlijk een gewoon woonhuis, maar als je aanbelt, kan je de collectie moderne kunst bewonderen.

Ook de andere beroemde universiteitsstad Oxford ligt in Zuidoost-Engeland. Aan haar eeuwenoude reputatie als studentenstad dankt Oxford zijn enorm aantal pubs en gezellige restaurantjes. Naast de Engelse keuken kan je er ook de rest van de wereld ontdekken in je bord.

Daarnaast geniet de stad en zijn pubs ook faam als decor van de beroemde detectiveserie ‘Inspector Morse’. Ook heel wat prominente intellectuelen kuierden in het begin van hun loopbaan door de straatjes van de stad. Tenslotte staat de universiteitsstad bekend om haar theater, dat tot de internationale top behoort.

Naast de universiteiten herbergt de streek een aantal majestueuze kathedralen. Zo is er de kathedraal van Winchester . Naast het feit dat het één van de grootste kathedralen van Engeland is, geniet het bouwwerk uit het begin van de twaalfde eeuw ook faam als laatste rustplaats van de Engelse romanschrijfster Jane Austen.

Ely Cathedralstaat dan weer vooral bekend als bedevaartsoord. De huidige kathedraal is gesticht op de plaats waar Etheldreda op het eiland Ely een dubbelklooster had opgericht. Etheldreda is gestorven aan een keeltumor, maar toen ze later opgegraven werd, bleek de kanker genezen. Daardoor groeide haar graf uit tot een pelgrimsoord.

Maar de beroemdste kathedraal is die van Canterbury. De kleurrijke glasramen verbannen de buitenwereld, waardoor je er heerlijk tot rust kan komen. De kerk is dan ook genomineerd als Werelderfgoed van UNESCO.

Daarnaast staat de stad bekend om haar museum over de Canterbury Tales. Het leven en werk van auteur Geoffrey Chaucer wordt er uitgebeeld. Tenslotte is ook het Roman Museum, waar je kan afdalen in de Romeinse stad die onder de huidige verborgen ligt.

Naast de klerikale aanwezigheid is ook het koninklijke erfgoed sterk vertegenwoordigd. Zo ligt het bekende Windsor Castle, één van de favoriete verblijfsplaatsen van de Britse koninklijke familie, in de regio. Het kasteel is al meer dan negenhonderd jaar bewoond en is daarmee het oudst bewoonde kasteel van Engeland. Ook het omliggende park is prachtig. Daarnaast geniet Windsor faam om zijn themapark Legoland.

Voor meer koninklijke architectuur moet je in Brighton zijn. In de achttiende eeuw verrees daar het Indisch uitziende Royal Pavilion. Dit luxueuze koninklijke paleis is ingericht in Chinese stijl en behoort tot de meest exotische van Europa.

Bovendien is Brighton een erg gezellig badplaatsje en vind je er heel wat musea, galerieën en schitterende winkels. In mei is Brighton gaststad voor het grootste kunstfestival van Engeland.

Voor de Zuid-Engelse kust ligt het charmante Isle of Wight. Vooral haar spectaculaire kust spreekt tot de verbeelding van menig toerist. Liefhebbers van zeilen komen er aan hun trekken op het water, zonnekloppers vinden ongetwijfeld hun gading tussen de goudgele strandjes van één van de baaien. Ook draagt het eiland een boeiende geschiedenis mee: het deed meermaals dienst als toevluchtsoord voor vooraanstaanden zoals Charles Dickens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content