Noord-Ierland

Een kustlijn waar je stil van wordt, een rijkdom aan kastelen en oude forten, een land van mythen en legenden… de schoonheid van Noord-lerland gaat hand in hand met een uiterst kleurrijke geschiedenis, rijke cultuur en de oprechte hartelijkheid van de Noord-leren.

Van de wilde en ongerepte schoonheid van de Sperrin Mountains tot het nauwelijks te bevatten wonder van de Giant’s Causeway en de prachtige meren van Fermanagh, Noord-lerland biedt één van de meest onbedorven landschappen ter wereld.

De zes counties, Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry en Tyrone wachten erop ontdekt te worden en bieden bezoekers alle mogelijkheden: paardrijden, golf en sportvissen in de pure wateren temidden van ongerept natuurschoon.

Misschien is het tijd om je golfswing eens te beproeven tussen de winderige duinen van de Royal County Down en de Royal Portrush, twee golfbanen waar wereldkampioenschappen werden gehouden. Maar ook wat minder bekende banen als Portstewart en Castlerock kunnen je voor een ware uitdaging stellen.

Noord-Ierland is meer dan Belfast alleen. Een kennismaking met de interessantste plekjes.

Causeway Coast
Het meest Noordelijke punt van Ierland, ‘Causeway Coast’ behoort tot de topattracties van het eiland en werd uitgeroepen als UNESCO Werelderfgoed. Duizenden jaren waren nodig om deze spectaculaire kustlijn te maken tot wat ze vandaag is.

De Giant’s Causeway is een geologisch wonder, één van de meest bijzondere rotsformaties die er bestaan op aarde. Een ideale plek om uit te waaien tijdens een flinke wandeling, om te genieten van het prachtige uitzicht tijdens een fietstocht of te relaxen.

Titanic / Belfast Maritime Heritage
Iedereen kent het verhaal van de Titanic, maar dat het grootste en meest luxueuze schip ooit gebouwd werd in Belfast door ‘Harland and Wolff’ is meestal niet geweten. Drie jaar lang werkten meer dan 14.000 mensen aan deze grootste trots van Belfast. Ondanks het feit dat de Titanic in 1912 naar de zeebodem zonk, denkt de stad Belfast met trots terug aan dit stukje geschiedenis.

Dit vertaalt zich enerzijds in historische excursies, tentoonstellingen en musea zoals de Titanic tentoonstelling in het ‘Ulster Folk & Transport’ museum. Anderzijds zijn er ook familieattracties zoals een Titanic boottrip op de Lagan rivier of het alombekende ‘Titanic Made in Belfast Festival’. Dit festival gaat door in het voorjaar.

Het ommuurde Derry
Derry, een 17e-eeuwse stad, is één van de mooiste ommuurde steden van Europa. Deze stad bezit de enige complete overgebleven stadswallen in Ierland. De vier originele poorten zijn nog intact. Stadswandelingen, musea, boottochten, een bezoek aan een traditionele pub,…: voor ontspanning kan je in deze stad perfect terecht. Daarnaast biedt Derry heel wat winkelmogelijkheden en een bruisend uitgaansleven.

Eind oktober staat Derry in het teken van Halloween, ontstaan uit het oude Ierse feest ‘Samhain’. De oude Kelten vierden Samhain in de nacht van 31 oktober wanneer, zoals zij geloofden, de geesten van de doden terugkeerden naar de Aarde. Vandaag wordt Halloween gevierd met verkleedpartijen, spooktochten en griezelige dansavonden in de straten van Derry.

Saint Patrick
Saint Patrick is de beschermheilige van alle Ieren en legde de basis voor het christendom in Ierland. Hij werd vaak afgebeeld als priester in bisschoppelijk gewaad met slangen en een klaverblad (shamrock) aan zijn voeten. Saint Patrick stierf op 17 maart, de dag waarop alle Ieren over de hele wereld Saint Patrick’s Day vieren.

Mournes Nationaal Park
Het Nationaal Park is een prachtig natuurgebied dat zich perfect leent voor een daguitstap in de ongerepte natuur. Een geschikte locatie om te wandelen, te fietsen of te vissen. Het park werd in 2003 beloond met de ‘European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas’ award.

Dit natuurgebied is gelegen aan de voet van het Mourne gebergte in County Down, dat is samengesteld uit 12 bergen, waaronder ook de Slieve Donard met een hoogte van 850 meter. De Mournes zijn goed herkenbaar aan de 35 km lange Mourne Wall.

Foto: Tourism Ireland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content