Het Edinburgh International Festival wordt elk jaar de laatste drie weken van augustus of de laatste twee weken van augustus en de eerste week van september georganiseerd. De stad staat dan op zijn kop. Er is overigens geen sprake van één festival, maar van vijf stuks: Book Festival, Jazz & Blues Festival, Festival Fringe, Film Festival en Military Tattoo.

De Oostenrijkse dirigent Rudolf Bing organiseerde in augustus 1947 het eerste festival. De eerste jaren bood het vooral opera en theater, maar nu vind je er zelfs straatmuzikanten, acteurs, mimespelers, circusartiesten en dansers. In de straten van Edinburgh worden theatervoorstellingen, dans en muziek, toneelstukken en klassieke muziekstukken uitgevoerd.

Rond het officiële festival ontstond in de jaren ’50 een alternatief dat de naam Festival Fringe (rand) kreeg. In de jaren ’70 kreeg het dit festival meer vorm en inhoud. Jaarlijks worden er zo’n vijfhonderd voorstellingen op tweehonderd verschillende locaties gegeven.Het programma is te vinden in The List.

Van 3 tot en met 25 augustus wordt op de esplanade bij het kasteel de wereldberoemde Military Tattoo gehouden. Een waar spektakel met militaire parades en Schotse volksdansen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content