Bezienswaardigheden

De hoofdstad Praag ligt in Centraal Bohemen, waardoor dat gebied de dichtst bevolkte provincie is. Daarnaast herbergt het gebied twee van de mooiste kastelen van Tsjechië.

Karl¨tejn ligt in Cesky Kras, K?ivoklát in het K?ivoklátsko-gebied. Beide zijn beschermde landgoederen. Ook het zogenaamde ‘Boheemse paradijs’ ligt dicht bij Praag. Het natuurgebied combineert indrukwekkende rotssteden en uitgewerkte vulkanen harmonieus met door de mens aangelegde dorpjes en meren.

Meer in het noorden van de provincie kronkelt de Elbe door het landschap. Bergbeklimmers voelen zich er als een vis in het water. Al liggen de échte bergen, zoals het Krkonose-gebergte met de Snezka als hoogste top van Tsjechië, nog meer naar het noorden.Door de grote hoogteverschillen leent de streek zich in de winter ideaal als wintersportgebied, in de zomer als mountainbiketerrein.

Ook West-Bohemen bestaat voor een deel uit hooggebergte. Zo maken de bergketens van Adrspassko-Teplicke en Orlicke deel uit van een ongerept natuurpark. Maar je vindt er ook heuvels en uitgestrekte vlakten.

De streek rond ?eský Krumlov heeft een stekje veroverd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook wereldberoemd is het bier Budweiser, dat gebrouwen wordt in ?eské Bud?jovice. Naast het bier is de stad ook om haar prachtige ligging aan de oevers van de Moldau en de Malse een bezoekje waard.

Ook Cesky Krumlov ligt aan de rivier de Moldau. Naast haar burcht bezit het plaatsje meer dan driehonderd historische gebouwen, waardoor de UNESCO het hele stadje voor haar werelderfgoedlijst nomineerde.

In de buurt van het stadje ligt het Lipno-stuwmeer. Met haar lengte van ongeveer vijftig kilometer en haar breedte tot zelfs zestien kilometer is het dé ideale watersportplaats.

De meer noordoostelijk gelegen provincie Moravië herbergt onder andere Ostrava. Door de aanwezigheid van steenkool is de stad nu nog een belangrijk industriegebied.

Olomouc, in Centraal-Moravië, is een barokke parel in het Tsjechische landschap. Net zoals de hoofdstad Praag bezit ook deze stad heel wat monumenten. Met dat verschil dat haar kerken, fonteinen en stadsplein nog niet door het grote publiek ontdekt zijn.

Iets zuidelijker ligt Brno, de tweede grootste stad van het land. Ze combineert haar geschiedenis met moderne accenten. Zo staan er nog veel middeleeuwse huizen en is ook de burcht uit de elfde eeuw bewaard. Qua moderne architectuur is vooral Villa Tugendhat een bezoekje meer dan waard.

Een andere architecturale parel is Telc, ook wel Moravisch Venetië genoemd. Deze sprookjesachtige watervesting uit de 13e eeuw werd verwoest door een brand en daarna heropgebouwd volgens de stijl van de renaissance. Aangezien die bouwsels bijna allemaal bewaard zijn, komt de geschiedenis tot leven in de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content