Wat moet je zien?

JaénPlaza Santa Maria: de kathedraal is tussen begin vijftiende en eind achttiende eeuw gebouwd naar het oorspronkelijke plan van architect Andrés Vandelvira. De man heeft school gemaakt: alle kerken in Zuid-Amerika zijn naar zijn voorbeeld gebouwd, met twee torens, één voor de klokken, en één voor het evenwicht.

De kathedraal bezit sinds de veertiende eeuw een Santo Rostr (Heilig Gelaat): een afdruk van het gezicht van de lijdende Christus. Santo Rostro wordt jaarlijks tweemaal geshowd: op Goede Vrijdag en op 15 augustus.

Het grote Christusbeeld draagt pruiken van menselijke haren, geschonken door gelovigen wier gebeden werden verhoord. Hij heeft er wel 500, plus een garderobe vol kant en broderie!

Baños Arabes, de Moorse baden, ontvingen in 2004 de Europa Nostra, een prijs van de Europese Unie, voor de schitterende restauratie.

ÚbedaVijftig kilometer van Jaén. Prachtige stad, met resten uit de renaissance, de Arabische, barokke en gotische tijden. Mooie pleinen, smalle kronkelstraatjes en een overmaatse kathedraal: Santa María de los Reales, een gotische tempel boven op een moskee.

Het zestiende-eeuwse Hopital di Santiago is nu een cultureel centrum. De voormalige kapel werd een concertzaal waar internationale orkesten en de beroemdste operazangers optreden. Het oude mortuarium werd een cafetaria.

Naast Meson Torres, is nu Academie voor Schone Kunsten, ligt de Forja Santa María: een smidse waar al zes generaties smeden werken in het zweet des aanschijns.

In de eeuwenoude pottenbakkerswijk is Alfarerío Melchor Tito vrij toegankelijk. De pottenbakkersschijf is elektrisch aangedreven en het enige wat nieuw is sinds de Moren verdwenen.

BaezaAcht kilometer van ébeda, een imposant geheel van stille straten waarin sporen van de zestiende en zeventiende eeuw overheersen.

De kathedraal Puerta de la Luna werd gebouwd in de dertiende eeuw. Hoog boven de poort is een bisschop begraven in de muur. Om dichter bij de hemel te zijn?

Baeza telt 16.000 inwoners maar heeft sinds 1542 een universiteit .

Het romaanse kerkje is een unicum in Andalusië. Baeza werd in 1227 bevrijd van de Moren. Elders hielden ze nog drie eeuwen langer stand.

Hacienda La Laguna te Puente del Obispo (bij Bazea) herbergt het Museum van de olijvencultuur. Je kunt er diverse soorten olijven proeven en je leert alles over deze groene vrucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content