Shoppen

Ook de winkels zijn min of meer ingedeeld per wijk. Op de brede Gran Vía vind je de grote ketens, in Chueca de hippe jonge ontwerpers en in Salamanca de dure gevestigde waarden. Eén constante in het Madrileense straatbeeld: witte zakjes met groene en zwarte driehoekjes van El Corte Ingles, zowat het Madrileense Harrods.

Madrid heeft een aantal grote winkelbuurten. Zo telt de buurt tussen Sol en Gran Via een aantal grote, autovrije winkelstraten zoals Calle de Preciados en Calle de Carmen. Naast Spaanse winkels vind je er ook internationale ketens. Gran Vía is de hoofdstraat en meest bekende straat van Madrid. Aan beide kanten zijn grote, internationale winkelketens zoals Zara, Nike en Springfield gevestigd. De Calle del Arenal met voornamelijk Spaanse winkels ligt tussen metrostations van Sol en Opera.

Ten noorden van Gran Vía ligt Calle de Fuencarral. Deze straat ligt op de scheiding tussen de wijken Chueca en Malasaña. Hier vind je iets exclusievere internationale en Spaanse merken. Het is dan ook de favoriete winkelstraat van de hippe Madrilenen. In Malasaña vind je dan weer heel wat tweedehandswinkels, in Chueca kan je terecht voor ontwerpen van jonge designers.

Voor de écht chique winkels moet je naar de wijk Salamanca. Langs de brede Calle de Jose Artega liggen winkels als Cartier, Prada en Luis Vuitton. Ook ABC Serrano, een winkelcentrum met acht verdiepingen, ligt in deze buurt. Niet voor niets wordt deze buurt ook wel ‘La Milla de Oro’ ofte de gouden mijl genoemd.

Naast de moderne en trendy winkels liggen er heel wat traditionele winkeltjes in de stad. Vooral rondom de Plaza Major liggen sommige, al eeuwenoude winkeltjes. Zo kan je een handgemaakte Spaanse gitaar kopen bij Manuel Gonzales Contréras, hesp in het Museo del Jamón, wijn in ‘Lavinia‘ of een handgemaakte waaier of sjaal bij ‘Casa de Diego‘. Wil je een souvenir van Madrid zelf, dan kan je terecht in ‘La Tienda de Madrid’. Die winkel ligt in het Museo Municipal.

Voor antiek kan je in Madrid terecht in de wijk Salamanca, de Mercado Puerta de Toledo, de Calle Barquillo en de winkeltjes rondom Rastro. In die winkeltjes rond Rastro vind je zowel topstukken als nog te ontdekken stukken. In de buurt van het Centro Reina Sofia vind je dan weer heel wat kunstgalerieën.

Daarnaast biedt Madrid heel wat boekenwinkels. Van erg gespecialiseerde zaken tot winkels met heel oude boeken. Bovendien is de jaarlijkse ‘Feria del Libro’ in het voorjaar een echte aanrader.

Als je de traditionele Madrileense sfeer wil proeven kan je een bezoek brengen aan één van de marktjes. Zo is er op zondag de bekende, wekelijkse openluchtmarkt ‘Rastro’, waar je zowel kleding, antiek als dieren kan kopen. Als je de markt bezoekt, neem dan ruim de tijd, want de markt heeft de reputatie van grootste rommelmarkt ter wereld. De markt gaat door in de wijk La Latina. In Fuencarral kan je naar een overdekte markt met kleding, kappers en tatoeëerders. Een meer traditionele markt vol Spaanse lekkernijen vind je in de Mercado de Marayillas.

Voor de openingsuren moet je rekening houden met het Spaanse levensritme. Dat wil zeggen dat de meeste winkels van 9 uur ’s morgens tot 13 uur ’s middags open zijn. Daarna volgt de siësta om vanaf 17 uur terug geleidelijk open te gaan. ’s Avonds zijn ze vaak open tot 22 uur. De warenhuizen en grote internationale ketens zijn wel doorlopend open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content