Openbaar vervoer

Als je met het vliegtuig naar Madrid reist, dan kom je toe op de luchthaven van Barajas. Die ligt ten noordoosten van Madrid, op ongeveer 12 kilometer van het centrum. In Terminal 4, de meest recente, komen zowel de vluchten van Iberia, Brussels Airlines en Ryanair toe.

Van de luchthaven zijn er verschillende mogelijkheden om naar het stadscentrum te pendelen. Als je voor de metro opteert, koop je een gewoon ticket plus een extra ‘luchthaven-ticketje’ van één euro. Ongeveer om de vijf minuten rijdt er een metro van Lijn 8 naar het station ‘Nuevos Ministerios’. Daar zijn er zowel bus- als metroaansluitingen naar het hele centrum.

Als je voor de bus kiest, betaal je ongeveer evenveel. De reis duurt een dik half uur. Ongeveer om de tien minuten rijden er bussen naar het centrum. Ook kan je een bus nemen naar een andere Spaanse stad.

Als je naar de buitenwijken van de stad moet, kan je kiezen voor de trein. De trein rijdt niet tot op de luchthaven zelf, maar via de metro ben je slechts een paar haltes verwijderd van het station. Tenslotte kan je ook voor de snelle, maar duurdere taxi kiezen.

Madrid zelf beschikt over een goed uitgebouwd metronetwerk. De metro’s rijden heel frequent en de twaalf lijnen bedienen zo goed als heel de stad. Madrid heeft dan ook het, op Parijs en Londen na, grootste metronetwerk van Europa. De metro rijdt van 6 uur ’s morgens tot ongeveer 2 uur ’s nachts. Je kan zowel een enkel kaartje, een tienrittenkaart als een pas voor meerdere dagen kopen. Naast de twaalf gewone metrolijnen heb je ook nog drie snelle lijnen, de zogenaamde Metro Ligero.

Met je metrokaartje kan je ook de bus nemen. Bovendien vormt de nachtbus een mooi alternatief als de metro ’s nachts niet meer rijdt. Tenslotte is het geen probleem om een taxi te nemen in Madrid. Taxi’s zijn wit met een rode diagonale streep en als hun groen licht brandt, dan zijn ze vrij.

Om uitstappen te maken buiten de stad kan je de trein nemen in één van de vijf stations van Madrid. Vanuit het grootste station, Atocha in het zuiden van de stad, rijden de meeste treinen naar Zuid-Spanje. Ook de hogesnelheidstrein AVE komt hier toe. Voor Noord-Spanje en internationale verbindingen moet je in het station Chamartin zijn.

Meer info

Openbaar vervoer Madrid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content