Geschiedenis

Funchal, hoofdstad van Madeira, ontstond in de vijftiende eeuw, meer bepaald in 1421. Het was begin vijftiende eeuw, toen de beroemde ontdekkingsreiziger, Henry The Navigator, zijn leerlingen les gaf in navigatietechnieken. Na deze lessen kregen twee van zijn leerlingen, Joao Gonçalvez Zarco en Tristao Vaz Teixeira in 1418 de opdracht om op ontdekking te gaan langs de westkust van Afrika.

Door een storm dreven ze af en ontdekten zo plots Porto Santo, een eiland dat deel uitmaakt van de Madeira-eilandengroep. In 1419 zagen ze nog een veel groter eiland dat de naam Madeira kreeg, wat wees op de aanwezigheid van talrijke bomen. In 1421ontstond dan Funchal, wat dan in 1508 de “stad” Funchal zou worden.

Na de ontdekking van Madeira begon het eiland zich snel te ontwikkelen, veel sneller dan Porto Santo. Dit had het vooral te danken aan zijn rijke en vruchtbare vegetatie en zijn ontoegankelijkheid, wat een onmisbare bescherming was tegen de piraten.

Madeira was ook heel belangrijk vanwege zijn economie die vooral bestond uit suikerproductie en wijnbouw. In 1766 kreeg Madeira zijn autonomie van Portugal, maar het heeft tot 1974 geduurd, voor die zelfstandigheid zowel politiek als economisch van kracht was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content