Praktische informatie

Tijd+0 uur

Valuta
Zloty

Beste reistijd
De beste tijd om naar Polen te gaan is de zomer, maar dat is ook de drukste tijd. Het late voorjaar en de maanden september en oktober zijn ook goede tijden om Polen te bezoeken.

Culturele gedragsregels
Polen begroeten elkaar hartelijk, maar tegelijk afstandelijk. Een handdruk met een groet is voldoende. De eeuwenoude traditie van een handkus bij vrouwen is langzamerhand aan het verdwijnen.

Spreek mensen nooit aan bij hun voornaam, tenzij ze daar zelf om vragen.

Wanneer je bij iemand thuis uitgenodigd wordt kan je het beste een bos bloemen meebrengen. Bied altijd even aan om mee te helpen met het afruimen en het doen van de afwas.

Het rooms-katholicisme is erg belangrijk voor de Polen. Maak daarom nooit grapjes over de paus en begin geen godsdienstige discussie.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Warschau is 1161 kilometer. Je vliegt er anderhalf uur over.

Verkeer
Zelf rijden biedt natuurlijk veel vrijheid, maar heeft in Polen ook heel wat nadelen. De vierbaanssnelwegen zijn altijd razend druk. Reken erop dat je twee uur nodig hebt om een afstand van 100 kilometer te overbruggen. Bovendien rijden Polen alles behalve veilig. Polen behoort tot de top in Europa van landen waar de meeste dodelijke verkeersslachtoffers vallen.

De politie controleert vaak op snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. Op snelwegen met aan beide zijde twee rijbanen mag je niet sneller rijden dan 90 km/u. Op snelwegen met meer rijbanen mag je 130 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u. Je mag niet meer dan één glas bier drinken als je achter het stuur stapt.

Openbaar vervoer
De trein is het beste vervoermiddel om tussen de grotere steden te reizen. De IC-treinen zijn de beste en het duurst, maar naar onze maatstaven nog altijd goedkoop. Je moet wel van tevoren een plaats reserveren. Dat geldt ook voor de eveneens goede Expresstreinen. Andere treinen kan je beter niet gebruiken als je lange afstanden moet afleggen.

De bus kan je prima gebruiken als je tussen kleinere steden of binnen een bepaalde regio reist. Op sommige drukkere trajecten heb je de keuze tussen staatsbussen en bussen van privémaatschappijen. Die laatste zijn duurder, maar wel veel sneller omdat ze niet in ieder klein dorpje stoppen.

Documenten
Vereiste reisdocumenten voor Polen.

Gezondheid
Gezondheidsadvies voor Polen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Polen.

Elektriciteit
220 Volt

Telefoonnummer
00 48

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content