Wat moet je zien?


De hoofdstad Aosta telt zo’n 40.000 inwoners, die leven van wijn, kaas en toerisme. De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Stille getuigen zijn de stadsmuren, die dateren uit 25 voor Christus. Tot de andere belangrijke overblijfselen behoren onder andere de triomfboog van keizer Augustus en de Porta Praetoria, die eertijds de toegang tot de stad bewaakte. Door al die herinneringen uit de Romeinse tijd kreeg Aosta de bijnaam ‘Rome van de Alpen’.

Het Nationaal Park Gran Paradiso op een hoogte tussen 800 en 4061 meter is het oudste nationaal park van Italië. Koning Vittorio Emanuele II maakte er in 1856 zijn Koninklijke jachtgebied van, niet alleen om er te jagen, maar ook om te voorkomen dat de steenbok uitgeroeid werd en om de prachtige flora te beschermen. In 1922 schonk de koning zijn jachtterrein aan de Italiaanse staat om er een nationaal park.

Wanneer je een wandeling door Gran Paradiso maakt is de kans groot dat je steenbokken – nog altijd hét symbool van het park -, marmotten, steenarenden of misschien zelfs de zeldzame lammergieren ziet.

De oppervlakte van het park bedraagt 70.000 hectare en binnen de grenzen zijn er kastelen, oude landelijke huizen die als streekmuseum (o.a. over de alpen en alpinisten) zijn ingericht en prachtige botanische tuinen.

Het Fort van Bard en het Nationaal Park Gran Paradiso bieden de bezoeker een schitterend gezamenlijk aanbod waarbij cultuur en natuur geïntegreerd worden. Het Fort van Bard staat op een strategische plaats boven de smalle ingang van de Valle d’Aosta.

Het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van een verdedigingsfort dateert uit 1034. Gedurende zo’n duizend jaar vervulde het fort een belangrijke rol in de geschiedenis. Het huidige fort werd in de 19e eeuw door het Huis van Savoie gebouwd.

De laatste jaren werd het fort in zijn oude grandeur hersteld. Het huisvest nu het Musée des Alpes waar je kennis kan maken met de geschiedenis van het leven in de Alpen.

Valle d’Aosta staat bekend om zijn kastelen. Een echt Middeleeuws icoon is bijvoorbeeld Castello De Fénis, één van de kastelen die de verbinding tussen de vallei van de Po en die van de Rhône bewaakten. De toren en de vestingmuur dateren uit 1200. Het kasteel is van 150 jaar later en is gebouwd als een pentagoon. De prachtige binnenplaats is versierd met muurschilderingen en omgeven door balkons met houten balustrades.

Enkele andere kastelen die het bezoeken waard zijn: Castello Reale di Sarre waar koning Vittorio Emanuele II verbleef als hij in Gran Paradiso ging jagen, Castello di Ussel uit de 14e eeuw, het Renaissance kasteel Castello di Issogne, het elegante Castello di Verrès en het Castello di Introd met zijn originele ronde architectuur.

Meer informatie
Visit Aosta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content