Wat moet je doen?

Wandelen

Dit is een uitgelezen gebied voor de wandelliefhebber. Vanuit ieder dorp leiden bewegwijzerde paden naar groene valleien en naar bloemenrijke Alpenweiden. Ontelbaar zijn de mogelijkheden voor daguitstappen, maar elke doorgewinterde wandelaar wil ook ooit de Alte Vie in de Valle d’Aosta in zijn wandelpalmares schrijven. Het zijn twee op elkaar aansluitende, meerdaagse routes met een totale lengte van 280 km die het traject van eeuwenoude voet- en muilezelpaden op grote hoogte volgen.

Alta Via 1
De Alta Via 1 volgt een traject ten noorden van de stad Aosta en is vooral bekend om het indrukwekkende berglandschap dat wordt gevormd door de hoogste toppen van Europa. De Alta Via 1 wordt om die reden ook wel het Pad der Giganten genoemd.

De route voert van oost naar west, van Gressoney-Saint-Jean naar Courmayeur, en steekt de diepe zijdalen van het Valle d’Aosta over. Wie het traject helemaal wil stappen, moet rekenen op ca. 13 dagen met telkens 3 tot 5 uur wandeltijd. Je kan ook eender waar onderweg starten en de wandeltocht beperken tot een paar dagen.

Alta Via 2
De Alta Via 2 volgt een traject ten zuiden van de stad Aosta en wordt ook wel de Alta Via Naturalista genoemd omdat een groot deel van het traject het nationaal park Gran Paradiso doorkruist. Dit is een van de mooiste, best bewaarde natuurgebieden van Europa. Als je elke dag 4 tot 5 uur stapt dan heb je 12 dagen nodig voor het traject van Champorcher naar Courmayeur. Net als de Alta Via 1 kan je delen van het traject lopen, bijvoorbeeld door de lager gelegen valleien.

Alta Via 1 en Alta Via 2 zijn zeer duidelijk bewegwijzerd. Door recente verbeteringen aan het pad is de doorgang overal minstens 80 cm breed en zijn er geen technische vaardigheden vereist. Enkel een goede fysieke conditie is nodig en wat inlopen voor de reis wordt ten zeerste aanbevolen.

Onderweg zijn er voldoende kampeerplaatsen, hutten, refuges, hotels en herbergen en in de valleien ontdek je schitterende boerendorpen waar je inkopen kan doen of de tocht kan onderbreken en met de bus terug reizen naar de centrale vallei.

Fietsen

Zowel beroepsrenners als recreatieve fietsers kunnen in Valle d’Aosta veel fietsplezier beleven. Je kan er fietsen aan de voet van de hoogste toppen van de Alpen, de Mont Blanc, de Monte Rosa en de Matterhorn.

Maar hoge bergen betekent niet meteen dat fietsen in deze regio superzwaar. Ook als je fietsend wil genieten van de natuur zijn er fietsmogelijkheden genoeg in het brede vlakke dal van Aosta en in de zijdalen waar je van het ene authentieke dorp naar het andere kan fietsen.

De toeristische dienst van Valle d’Aosta heeft een handige CicloTour-brochure samengesteld met daarin 21 uitgewerkte fietsroutes die zowat alle dalen doorkruisen. De routes zijn gemiddeld 15 tot 38 kilometer lang en je kan kiezen voor tochten die bergopwaarts of bergafwaarts gaan.

Avontuurlijke sporten

De ruige bergwereld van Valle d’Aosta leent zich perfect voor avontuurlijke sporten zoals canyoning, rafting en klimmen. Tijdens een canyoningtocht daal je af in de kloven die in de loop van eeuwen door snelstromend water en erosie gevormd zijn. Klimmen kan je natuurlijk ook in de Valle d’Aosta, van technisch klimmen tegen steile rotswanden tot hoogalpine- en gletsjer klimmen.

Op de snelstromende bergrivieren kan je raften of – als je het rustiger aan wil doen – een tocht met een kano of kajak maken, bijvoorbeeld op de rivier Dora Baltea.

Luchtballon

Een bijzondere manier om de Valle d’Aosta te ontdekken is vanuit een luchtballon. Eerst zie je de hoofdstad Aosta met zijn Romeinse monumenten steeds kleiner worden en vervolgens zweef je tussen en boven de hoogste toppen in de regio.

Vluchten in een luchtballon zijn het hele jaar door mogelijk, maar tussen november en februari is de beste periode omdat de atmosfeer in de winter stabieler is dan in de zomer. Meer informatie vind je op de website van de ervaren luchtballonvaarder Nello Charbonnier.

Meer informatie
Visit Aosta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content