Evenementen

Iedere dag valt er wel iets te beleven in de Valle d’Aosta. Eeuwenoude tradities en gebruiken zijn hier nog springlevend en daarom is de Valle d’Aosta zo rijk aan feesten en evenementen.

Het grootste evenement en zeker de moeite om er speciaal voor naar Valle d’Aosta te reizen is de Fiera di Sant’Orso op 30 en 31 januari. In het historische centrum van de hoofdstad Aosta vertonen artisanale ambachtslui hun kunstwerken en zijn de straten gevuld met feestvierders die komen luisteren en kijken naar muziek- en folklorevoorstellingen.

Nog in Aosta wordt tijdens de maand augustus het Zomerfestival georganiseerd, een unieke kans om te proeven van de regionale producten.

Tijdens de vakantiemaand augustus volgt het ene feest na het andere. Op 8 augustus wordt in Veillà di Etroubles het gelijknamige feest gevierd met oude ambachten, muziekoptredens en een feestelijke optocht. Op 15 augustus vormt het Fête des Bergers in La Thuile, een unieke gelegenheid om de oude tradities van de streek te leren kennen.

Koeienstrijd

Eén van de bekendste tradities in Valle d’Aosta is de Batailles des Reines, een strijd tussen de koeien om de hiërarchie binnen de kuddes. Vanaf maart kan je overal ‘batailles’ bijwonen en de eindstrijd om de titel van Koningin vindt plaats op een zondag in oktober in Aosta. Natuurlijk worden de Batailles des Reines omlijst met allerlei feestelijkheden.

September en oktober zijn de oogstmaanden en dan zijn er talloze wijn-, appel- en honingfestivals. Tijdens de laatste week van augustus wordt in Arnad het Fèhta dou Lar georganiseerd waar alles in het teken staat van gekruid spek. Er is ook het Fehta du Pan, een broodfeest, in het dorpje Marine, een soepfestival in Valpelline, een kaasfestival in Quart en een kastanjefeest in de regio Lilianes.

De feestkalender zou niet compleet zijn zonder een aantal hedendaagse evenementen zoals het Koorfestival in Aosta-Aymavilles in mei, een Rockfestival in Aosta in juni, een Festival van Oude Muziek in Valpelline in juli en augustus en een Blues Festival in Aosta in juli.

Bron: Visit Aosta

Foto: Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content