Wat moet je zien?

De bekendste plek is de Promenade des Anglais. De brede laan, bezaaid met palmbomen en bloemen, strekt zich uit over verscheidene kilometers. Voordat de Engelse domineee Lewis Way in 1822 de stenen boulevard liet aanleggen, was het strandpad 2 meter breed. Later onderging de Promenade nog verbouwingen maar sinds 1930 is het uitzicht niet meer gewijzigd.

De Promenade des Anglais, die inmiddels ook is ingepalmd door skaters en rollerbladers, is een heerlijke plek om te flaneren. Langs de boulevard staat onder andere het befaamde hotel Negresco, een magnifiek voorbeeld van de belle époque-architectuur. Sta ook even stil bij de Art Deco-pracht van het Palais de la Méditerranée. Van het voormalige casino is enkel nog de gevel bewaard gebleven.

Neem zeker de tijd om rond te slenteren in het oude centrum van Nice. Le Vieux Nice is een wirwar van smalle straatjes, gezellige pleintjes en geanimeerde restaurants en cafés. Loop zeker even langs in de Rue du Pont Vieux en de Rue de la Préfecture. Of strijk eventjes neer op de Place Garibaldi en Place Saint-François. Vergaap je aan het majestueuze operagebouw en duik binnen in het heerlijke Palais Lascaris.

Liefhebbers van kerken en kapellen? Aanraders zijn Chapelle Saint-Martin-Saint-Augustin, Eglise Saint-Jacques, Cathédrale Sainte-Réparate, Chapelle Saint-Giaume en Eglise Saint-Françoise-de-Paule.

Cours Saleya is het kloppende hart van Nice. Elke morgen, behalve op maandag, vindt op deze promenade de groenten- en fruitmarkt plaats en heel de dag door worden er bloemen verkocht. Op maandag is er een antiek- en curiosamarkt.

Van 1917 tot 1954 leefde schilder Henri Matisse in Nice. Het Musée Matisse is ondergebracht in een 17de eeuwse villa in Genuaanse stijl en kwam er dankzij een schenking van de familie Matisse. De collectie geeft een mooi overzicht van de carrière van de kunstenaar. Er hangen schilderijen uit zijn beginperiode, maar ook de verknipte gouaches die Matisse op het einde van zijn leven maakte.

Het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, kort MAMAC, is de moeite. Van Amerikaanse avantgardisten uit de jaren ’60 tot de hedendaagse kunst: hier vind je een overzicht. Met klinkende namen zoals Karel Appel, Jan Fabre, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Andy Warhol,…

Aan de Côte d’Azur stikt het van de plezierjachten. Ga dus zeker eens een kijkje nemen in de haven. Samen met de Place de l’île-de-Beauté, waarop de kerk Notre-Dame-du-Port op staat, vormen de Quai Emmanuel II en de Quai Papacino een harmonieus geheel. Het is een aangename plek om een wandelingetje te maken.

Le Château is de heuvel waarop het kasteel van Nice stond. In 1705 werd dit gebouw na een belegering van 41 dagen herschapen tot een ruïne. Vanuit de kleurrijke kasteeltuin is het uitzicht op Nice en zijn omgeving verbluffend. Tussen het groen vind je hier en daar nog restanten van het kasteel en de kathedraal Sainte-Marie, die eveneens verwoest werd. Op het onderste terras van Le Château worden elke dag om 12 uur kanonnen afgeschoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content