Wat moet je zien?

Van heinde en verre komen jaarlijks duizenden toeristen afgezakt naar Konstanz. In de grootste stad aan de Bodensee valt dan ook heel wat te ontdekken. Tijdens de zomer hangt er een mediterrane atmosfeer in het autovrije, oude stadsgedeelte.

Konstanz heeft in het verleden zeer welvarende periodes gekend en dat is nog altijd duidelijk te merken, als je in deze stad rondwandelt. Tal van historische panden getuigen van deze rijke geschiedenis.

Wat je in geen geval links mag laten liggen, is de Dom. Met de bouw van deze kerk en het bijhorende paleis werd van start gegaan in 590 na Christus. In de loop van de geschiedenis werd de kathedraal steeds verder uitgebreid. In 1955 werd de kerk gewijd tot pauselijke basiliek. Vooral interessant is de crypte uit de 9e-10e eeuw, met de vier gouden schijven aan de buitenkant van het koor. Van op de 76 meter hoge toren heeft men een prachtig uitzicht over de stad en over de Bodensee.

De havenbuurt

Een andere toeristische trekpleister is ‘das Konzil’ aan de haven. Het werd door kooplui uit Milaan gebouwd in 1388. In het gebouw werden de goederen opgeslagen, die via de Alpenpassen werden aangevoerd. In 1417 vond er de eerste en enige pausverkiezing ten noorden van de Alpen plaats. Vandaag fungeert het conciliegebouw als congrescentrum en restaurant.

In de haven kan je onmogelijk naast de impressionante ‘Imperia‘ kijken. Dit reusachtige beeld van negen meter hoog werd eind vorige eeuw vormgegeven door de beeldhouwer Peter Lens en veroorzaakte heel wat controverse. Het werk stelt een gewaagd geklede vrouwenfiguur voor en draait langzaam rond op de basis van een oude vuurtoren.

Verder op verkenning

Een bezienswaardigheid die, net zoals de Dom, al heel wat eeuwen meer heeft doorstaan, is de ‘Pulverturm‘. Deze toren werd omstreeks 1200 gebouwd, ter bescherming van de stad. Tegenover de toren vind je het botenhuis van de roeiclub ‘Neptun’. Het werd opgetrokken in de befaamde ‘Bauhaus Stil’.

Musea

Ook aan musea is er in Konstanz geen gebrek. In het Rosgartenmuseum, een van de oudste musea van Baden-Würtemberg, kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en de regio. Dit Archeologisch Museum beslaat een oppervlakte van 3000 vierkante meter. De tentoongestelde voorwerpen werden gevonden tussen 8000 voor Chr. en de zeventiende eeuw.

Sinds mei 1999 is Konstanz een attractie rijker. In ’the Sealife Konstanz’ duikt de bezoeker in de onderwaterwereld. Hij komt er oog in oog te staan met zonnevissen, kathaaien en andere grote kanjers. In hetzelfde gebouw, net aan het meer, huist ook het ‘Natural History Museum’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content