Moezelstreek

De Moezelstreek is vooral bekend van de witte wijnen. Toch is dat niet de enige verklaring van het toeristische succes van dit gebied rond de Moezelrivier.

De toeristische mogelijkheden zijn quasi onbegrensd. Voor mensen die van geschiedenis houden zijn er in de streek heel wat restanten van Romeinse vestigingen te vinden met als hoogtepunt de Porta Nigra (Romeinse stadspoort) in Trier, de oudste stad van Duitsland. Fijnproevers en wijnkenners kunnen overal terecht voor heerlijke gerechten, bijgestaan door de beste streekwijnen.

Wijn, muziek en kunst hebben hier een geheime samenzwering gesloten om de argeloze bezoeker te benevelen. Alles draait om wijn: wijnmusea, wijnproeverijen, wijntrips, wijnglazen… Terrasjes liggen beschut onder het loof van druivenranken, de muren tonen kleurrijke wijntaferelen, aan uithangborden hangen druiven. Het is duidelijk waaraan deze streek al eeuwenlang zijn welvaart te danken heeft.

Een aanrader is de bewegwijzerde Rieslingroute. Wie ze narijdt, leert vooral veel over wijn en wijn maken, met een flinke tik kloostercultuur.

Ook een actieve vakantie in de Moezelstreek kan. Er zijn tochten uitgestippeld voor wandelaars en fietsers, soms over meerdere dagen. Een andere mogelijkheid om de steden en dorpen te verkennen, is via een boottocht op de Moezel.

In Sankt Goarshausen kom je langs Duitsland’s bekendste rots, de 132 meter hoge Lorelei. De legende van de nimf die vanaf de rots voorbijvarenden te pletter lokte met haar betoverend gezang, heeft een grond van waarheid: de Rijn moet zich hier een weg banen tussen gevaarlijke rotsen en bereikt er zijn grootste diepte.

Eén van de grootste steden uit het gebied, Koblenz, ligt op de plaats waar de Moezel en Rijn samenkomen. Koblenz is een gemoedelijke stad met smalle straatjes, mooie pleinen en historische gebouwen waaronder Festung Ehrenbreitstein die hoog boven de Rijn uittorent.

Koblenz ligt op zo’n 290 kilometer van Brussel. Een kleine 3 uur rijden met de wagen brengt je ter plaatse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content