Computer moet eenzame bejaarden opsporen in Knokke

© Belga

Het OCMW van Knokke-Heist gaat met een revolutionair computersysteem op zoek naar eenzame senioren, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag. Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers op, de meeluisterende computer geeft meteen aan of er eenzaamheid dreigt.

Uit onderzoek blijkt dat een op de zevenenzestig bejaarden ernstig eenzaam is. In Knokke, waar er veel bejaarden wonen, willen ze nu met behulp van een computer die ernstig eenzame mensen detecteren met behulp van een computer. In het project Mi.Babbel zal de computer met algoritmes en artificiële intelligentie die verborgen of verzwegen eenzaamheid en isolement bij bejaarden opsporen.

Het OCMW heeft er vijftig alleenstaande 65-plussers gecontacteerd met de vraag of het bedrijf Sebeco hen op gezette tijdstippen mag contacteren. Elke week krijgen ze dan een telefoontje om te vragen hoe het gaat. Intussen analyseert de computer ook het stemgeluid. ‘Daaruit kan je een schat aan informatie halen.

Uit vorige onderzoeken blijkt dat je met zeventig procent zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is op basis van zijn stemgebruik’, zegt Kris Demuynck, professor spraak- en audioverwerking aan de UGent, dat het systeem uitdokterde. Al die telefoongegevens leveren dan een groen, oranje of rood rapport op. ‘Bij rood is onmiddellijke hulp vereist’, zegt Walry. Behalve het experiment in Knokke-Heist zijn er ook tests in Aalst, en verschillende andere OCMW’s tonen ook interesse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content