Algemene informatie

LiggingSri Lanka is een eiland in Azië. Het ligt op het noordelijk halfrond in de Indische Oceaan ten zuidoosten van het zuiden van India.

KlimaatIn het noorden van Sri Lanka heerst een tropisch moessonklimaat en in het zuiden een regenwoudklimaat. Het noorden is veel droger dan het zuiden en de neerslag valt daar alleen in de maanden oktober tot en met december en soms nog wat in de maanden april, mei en juni. In het zuiden valt het hele jaar neerslag; gemiddeld 2300 mm per jaar. De gemiddelde temperatuur ligt het hele rond de 26°C.

Oppervlakte65.610 km². Dat is twee maal zo groot als België.

HoofdstadColombo

Belangrijkste stedenColombo, Kandy, Anuradhapura, Galle, Nuwara Eliya

StaatsvormPresidentiële republiek

BevolkingsgroepenSingalezen, Tamils

TalenSingalees, Tamil, Engels

GodsdienstBoeddhisme, hindoeïsme, islam, christendom

FeestdagenVeel feestdagen in Sri Lanka vallen ieder jaar op een andere datum omdat de boeddhistische en islamitische feestdagen de maankalender volgen. Bovendien verschilt het van streek tot streek welke feesten gelden als officiële feestdagen. Hier staan enkel de feestdagen die jaarlijks op dezelfde dag vallen en in het hele land gevierd worden.
1 januari: Nieuwjaarsdag
4 februari: Onafhankelijkheidsdag
1 mei: Mei dag
25 december: Kerstmis

WeetjesSri Lanka heette tot 1971 Ceylon en draagt als bijnamen ‘De parel van het Oosten’ en ‘De tuin van Boeddha’.

Sri Lanka staat bekend om zijn thee. De beroemde Ceylon thee komt van oorsprong hier vandaan.

In Sri Lanka worden de feestdagen op straat gevierd. Iedere feestdag is een kleurrijk spektakel en bijzonder om getuige van te zijn. Het grootste feest is Perahera ter ere van de goden die Sri Lanka beschermen. Een stoet met olifanten, uitgedoste dansers, acrobaten en muzikanten trekt in het donker door de straten.

In Sri Lanka komt het geregeld tot een bloedige strijd tussen de twee grootste bevolkingsgroepen: de Singalezen en de Tamils. De zogenaamde Tamil Strijders willen in het noorden van Sri Lanka een eigen staat vestigen en dat streven heeft al tienduizenden leven geëist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content