Jerash
Jerash, ook wel het Pompeji van het Midden-Oosten genoemd, ligt op nauwelijks veertig kilometer van Amman. De heuvels kleuren hier groen, met olijfgaarden in de stenige grond.
Jerash, ook wel het Pompeji van het Midden-Oosten genoemd, ligt op nauwelijks veertig kilometer van Amman. De heuvels kleuren hier groen, met olijfgaarden in de stenige grond.
Wat moet je zien?
Geschiedenis
Weetjes en tips
De imposante Triomfboog van Hadrianus verleent toegang tot het oude Gerasa. Gerasa behoorde net als Philadelphia – het huidige Amman – tot de Decapolis, tien steden in het Oost-Romeinse rijk die verenigd waren in een zakelijk of bestuurlijk verband.
Veel tekens in deze antieke Grieks-Romeinse stad wijzen erop dat hier een subtiele vermenging van Oost en West tot stand kwam. Een uitzonderlijk ovaal plein omgeven door zuilen (het Forum), komt uit op de cardo maximus, de geplaveide hoofdstraat dwars door de stad.
Van hieruit klimt een eindeloze rij trappen naar het heilige der heiligen, de tempel van Artemis, de beschermvrouwe van Gerasa. De tempel is indrukwekkend op een heuvel gelegen en vanaf dit hoogste punt zie je hoeveel hier nog op te graven en ontdekken valt.
Wanneer je tussen de blokken van een pilaar een mes of autosleutel steekt – een trucje dat iedere gids je zal tonen – zie je hoe goed de pilaren meegeven, een bewijs dat deze stad berekend was op aardbevingen en daarom waarschijnlijk zo goed bewaard is gebleven.
Het ovale forum en het zuidelijke theater vormen in de maand juli het indrukwekkende decor voor het Jerash Festival dat opnieuw Oost met West trachten te verbinden. De impuls daartoe kwam van koningin Noor, de echtgenote van de overleden koning Hoessein, en is nu al sinds 1981 hét culturele hoogtepunt in Jordanië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier