Bezienswaardigheden
De Siq
Via deze 1200 meter lange kloof bereik je de stad Petra. Water en wind hebben in de loop van eeuwen een smalle kloof geslepen, op sommige plaatsen maar 3 meter breed, in rotswanden van 200 meter hoog. De wanden zijn versierd met reliëfs, altaren, nissen met beelden en watergeulen om het teveel aan water weg te leiden. De Siq is vrij donker en vormt een prachtig contrast met de plotseling opduikende Khazneh (Schatkamer) die baadt in het zonlicht.
Al Khazneh (Schatkamer)
Het bekendste monument in Petra. Het is het eerste dat je ziet wanneer je de Siq uitkomt. De 40 meter hoge en 22 meter brede tempel vormt met zes Corinthische zuilen een symmetrisch geheel. De façade is versierd met paarden, griffioenen, vrouwenbeelden, mythische figuren, een adelaar en een miniatuur tempeltje.
De naam dankt Al Khazneh aan lokale Bedoeïenen die dachten dat het een schatkamer van de farao was. Archeologen denken nu dat de Khazneh geen tempel en ook geen schatkamer, maar een graftombe was.
Amfitheater
Wanneer je je weg vervolgt kom je uit bij het Amfitheater, een theater in Griekse stijl uitgehouwen in de rotsen. Het bood aanvankelijk plaats aan 3000 toeschouwers, maar de Romeinen maakten het nog groter zodat er 8000 bezoekers in konden. In het theater vinden tegenwoordig nog optredens plaats onder andere tijdens het Petra Festival in de zomer.
Jebel Khubta (Koningswand)
Tegenover het Amfitheater zijn in de rotswand grafkamers voor de koningen van de Nabateeërs uitgehouwen. Ze hebben allemaal een andere vorm en zijn zeer ruim van binnen. Omdat het zonlicht niet naar binnen zie je hier de prachtigste kleurschakeringen.
Al Deir (Klooster)
Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt om Al Khazneh, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Je moet 788 treden beklimmen, maar je moeite wordt niet alleen beloond met het prachtige monument, maar ook nog eens met een schitterend uitzicht: aan de ene kant zie je heel Petra liggen en aan de andere kant de Wadi Araba woestijn.
Cordo Maximus (Zuilenstraat)
Deze zes meter brede zuilenstraat is het oudste deel van Petra en vormde het centrum van de stad. Van het oorspronkelijke deel zie je niet veel meer. Toen de Romeinen Petra innamen legden ze de straat opnieuw aan.
Qasr al Bint Faru (Kasteel van de dochter van de farao)
Deze tempel werd gebouwd in 30 na Christus gebouwd ter ere van Dushara, de belangrijkste God van de Nabateeërs. De tempel was erg belangrijk voor de Nabateeërs en overleefde op miraculeuze wijze alle aardbevingen die Petra troffen. Het is het enige grotere stenen gebouw dat nog overeind staat.
Al Habes
Een klein, maar interessant museum gevestigd in en atypisch Nabatees gebouw. Op een heuveltop boven Al Habes bouwden de Kruisvaarders in de 12e eeuw een fort.
Hoge Offerplaats
Bij het theater loopt een steil pad omhoog. Het voert je een half uur lang door een schitterend landschap om uiteindelijk een lange, vlakke top te bereiken. Eerst zie je twee zeven meter hoge obelisken en vervolgens de best bewaarde offerplaats uit de Antieke Wereld. Je hebt hier bovendien een adembenemend uitzicht.
Je kan een ander pad naar beneden nemen, via Wadi Farasa. Dit pad voert je langs talloze monumenten zoals een Tuintempel, versierde graven, een leeuwenmonument, huizen en waterkanalen.
Graf van Aaron
Op de Jebel Harun op 1350 meter hoogte zou Aaron, de broer van Mozes, zijn gestorven en begraven liggen. Sinds de 14e eeuw siert een hagelwitte moskee de bergtop. Je kan hier uitkijken over de Wadi Araba, helemaal tot aan de Negev woestijn. Voor de moslims is dit een heilige plek.
Siq Al-Barid (Klein Petra)
Petra in het klein ligt iets ten noorden van het echte Petra. Via een kleine Siq (350 meter lang) met vooraan een klassieke tempel bereik je een soort miniatuurversie van Petra met tempels, graven, huizen en watergeulen. Waarschijnlijk was dit ten tijde van de Nabateeërs een soort buitenwijk van Petra.
Archeologisch Museum
Ben je geïnteresseerd in archeologie en geschiedenis, dan mag je dit museum niet overslaan. Aan de hand van talloze opgravingen maak je kennis met de lange en bijzondere geschiedenis van Petra en zijn bewoners.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier