Praktische info

Tijdzone+ 8 uur

Geld
Yen

Beste reistijdDe lente en herfst vormen qua temperatuur de beste periode om te reizen. In de zomer kan het erg warm zijn, in de winter erg koud. Het nadeel aan de lente, van maart tot mei, is wel dat de Japanners dan zelf vakantie hebben en het dus heel erg druk is.

Daarom is de herfst, van september tot november, eigenlijk het meest geschikt. De temperatuur is prima, het is niet te druk en de herfstkleuren op het platteland zijn prachtig.

Nog: in het voorjaar staan de kersenbomen in bloei, maar het is tegelijk de drukste tijd. In het najaar is de temperatuur aangenaam en zijn de herfstkleuren zeer mooi.

Culturele gedragsregelsFooien zijn meestal al bij de eindprijs gerekend. Soms zien Japanners het zelfs als een belediging als je een fooi geeft. Een klein cadeautje wordt dan weer wel ten volle geapprecieerd.

Japanners doen binnenshuis altijd hun schoenen uit. Ze doen dit omdat ze vaak zittend op de vloer eten. Zo voorkomen ze dat de vloer en daarmee hun kleren vuil worden.

Wanneer je samen met Japanners gaat eten begin je de maaltijd met te zeggen ‘Itadakimasu’ (Ik zal ontvangen). Aan het einde zeg je ‘Gochiso sama deshita’ (Dank u voor het feest). Noedels en soep mag je naar binnen slurpen, maar het is zeer onbeleefd om boeren te laten of je neus te snuiten aan tafel.

AfstandBrussel – Tokio: 9456 kilometer. Dat is goed 11 uur vliegen.

VerkeersregelsIn Japan rijdt men aan de linkerkant van de weg. De stoplichten geven meestal verschillende aanwijzingen aan voor de verschillende richtingen en staan meestal achter de kruising opgesteld. Soms staan ze zowel voor als achter en hangen ze zowel aan de linker- als rechterkant boven de weg. Voor de snelweg wordt een aparte tol geheven.

Als er op het voetpad een rond blauw bord hangt met daarin een wandelaar en daarnaast een fiets, dan kan je best op het voetpad fietsen. Als dat bord er niet staat, dan mag je wel gewoon op de weg rijden.

Drink niet als je in Japan rijdt. De boetes liggen erg hoog en je kan je rijbewijs vrij snel verliezen.

Openbaar vervoerHet openbaar vervoer is in Japan erg modern uitgebouwd, goedkoop en betrouwbaar. Tussen de steden reizen per trein is erg handig door de regelmatige verbindingen. Er rijden normale treinen, intercity’s, ondergrondse treinen en ook veel nachttreinen. Tickets van de ene spoorwegbeheerder kan je niet bij de andere gebruiken. JR is de grootste en tevens eigenaar van de shinkansen-lijnen, een apart netwerk voor de supersnelle lange afstand- of kogeltreinen.

Voor erg lange afstanden kan je tussen de steden ook gewoon het vliegtuig nemen. Er zijn binnenlandse vluchten in overvloed.

Voor kortere afstanden zijn er bussen. Al zijn vooral de stadsbussen door de grote drukte niet altijd even ideaal. De highwaybussen tussen de grote steden zijn wel van goede kwaliteit. Bij de bussen hebben de verschillende maatschappijen wel verschillende systemen. Ofwel betaal je een vast bedrag bij het instappen, ofwel betaal je op het einde van je rit een bedrag afhankelijk van de afgelegde afstand.

In de steden is het metronetwerk de beste manier van reizen. Snelle verbindingen, een heel uitgebreid netwerk en erg goedkoop. Het enige nadeel is dat het openbaar vervoer stopt om middernacht. Een alternatief is dan de taxi. Erg snel, maar ook erg duur.

DocumentenBenodigde reisdocumenten voor Japan.

Gezondheid Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit

100 Volt

Telefoonnummer0081

Nuttige adressenBelgische ambassade in Japan

Japanse ambassade in België

LinksJapan National Tourist Organization

Japan Travel Guide

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content