Bezienswaardigheden
Japan bestaat in totaal uit zo’n 3.000 eilanden, maar de bevolking concentreert zich voornamelijk op de eilanden Honshu (het hoofdeiland), Hokkaido, Shikoku en Kyushu.
Op Honshu ligt ook de hoofdstad Tokio. Deze metropool behoort, net als New York, Londen en Parijs, tot de zogenaamde ‘vier grote wereldsteden’. Het uitzicht hier is dat van torenhoge wolkenkrabbers en flikkerende neonreclame.
Tokio staat tegenwoordig ook bekend als de stad van de mode. Veel toeristen en Japanners komen er winkelen. Vooral in de wijken Shinjuku en Ginza, de bekendste van de 23 districten waaruit Tokio bestaat, vind je vele (dure) winkels, alsook tal van uitgaansmogelijkheden.
Andere bezienswaardigheden in Tokio zijn de Tsukiji Centrale Vismarkt, waar dagelijks duizenden tonnen vis wordt verhandeld, de Tokiotoren, het keizerlijke paleis, het Meijischrijn en zelfs het Centraal Station.
Een andere kosmopolitische metropool vol architectonische hoogstandjes is Fukuoka, op het eiland Kyushu. Je vind er onder meer de Fukuoka Tower, de Fukuoka Dome, de thuisbasis van plaatselijke baseballteam, het Kokusai Centre waar jaarlijks grote sumo-wedstrijden worden gehouden en Marine World met onder meer een enorm zee-aquarium en een prachtige dolfijnenshow.
Weg van de stadsdrukte vind je in het rustigere Kyoto tal van historische gebouwen zoals tempels en paleizen met schitterende tuinen. Je vindt hier onder meer de historische monumenten van oud-Kyoto, een groep van 13 tempels, 3 schrijnen en 1 kasteel die door de UNESCO als Werelderfgoed erkend zijn.
Niet ver van Kyoto liggen ook de pagodes en tempels van Nara, de vroegere hoofdstad. Ook de historische monumenten van oud-Nara zijn door de UNESCO als Werelderfgoed erkend.
In de bekende steden Nagasaki en Hiroshima vind je nog veel monumenten die herinneren aan de atoombommen van de Tweede Wereldwereldoorlog. Het vredesmonument van Hiroshima, de ‘Atoomkoepel’, is een van de weinige grotere gebouwen die overeind is blijven staan na het bombardement op de steden. Het monument is ook UNESCO-werelderfgoed.
Ook wie in Japan de natuur wil opzoeken, komt uitgebreid aan zijn trekken. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling maken in de Japanse Alpen, een bergketen die Honshu in tweeën deelt. Op dat eiland ligt ook de bekende Fuji-Yama, de hoogste berg – correcter: vulkaan – van Japan.
Op het westelijke eiland Kyushu vind je dan weer de Mount Aso, bestaande uit vijf kraters. De buitenkrater van de Aso is met een doorsnede van zo’n twintig kilometer een van de grootste ter wereld.
Een andere ‘puur natuur’-eiland is Hokkaido, het meest noordelijke van de vier grote eilanden. In de belangrijkste stad daar, Sapporo, wordt elk jaar in februari het bekende sneeuwfestival gehouden. Dan zijn er prachtige sneeuwsculpturen te bezichtigen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier