Wat moet je zien?

Qutub Minar

Een goede plek om een bezoek aan Delhi te beginnen is het Qutub Complex, een historische site met als blikvanger de 71 meter hoge Qutub-minaret en de Qutub Moskee.

De minaret, oorspronkelijk een overwinningstoren van de Moghul-koningen, is de hoogste alleenstaande minaret ter wereld. Tot voor kort kon je de 378 trappen beklimmen, maar omdat er te veel ongevallen gebeurden, besloot de Indiase overheid hem te sluiten.

Op de hele site stonden oorspronkelijk 27 hindoetempels. De moslims gebruikten de restanten om in 1190 de moskee op te trekken. Getuige van die transformatie zijn de vernielde hoofden van hindoegoeden in de zuilengalerij. Ook de mysterieuze zeven meter hoge metalen zuil op de binnenplaats is nog een restant van de hindoetempels. Niemand weet waarvoor hij ooit gediend heeft.

De arcaden met bloemenmotieven en geometrische patronen van de moskee zijn relatief goed bewaard en de plek wordt nog altijd gebruikt voor het vrijdaggebed. De moslims- die zo’n 10 procent van de bevolking uitmaken in India- komen dan samen op de binnenplaats. Leuk aan het Qutub-complex is ook dat er veel kleine, groene papegaaien rondfladderen.

Info: elke dag open van zonsopgang tot zondsondergang. Vanaf 2010 bereikbaar per metro.

Humayun’s Tomb

Als je Delhi bezoekt, moet je zeker halt houden bij Humayun’s Tomb, ook wel de ‘Baby Taj’ genoemd. Het was de weduwe van de tweede Mogul-koning Humayun die het grafmonument in 1562 voor haar overleden echtgenoot liet optrekken. Het graf is omringd door Perzische tuinen, die het paradijs symboliseren.

De gelijkenis met het wereldberoemde monument in Agra is treffend en geen toeval. Humayun’s Tomb werd honderd jaar voor de Taj Mahal gebouwd en diende ook als inspiriatiebron. Het grote verschil is dat dit grafmonument in rode zandsteen werd opgetrokken en de Taj Mahal integraal uit witte marmer bestaat.

Info: elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang. Vanaf 2010 metrostation Jangpura.

Red Fort

Recht tegenover Chadni Chowk, de hoofdstraat van Old Delhi en tevens de beroemdste van India, ligt het Rode Fort. Het monumentale gebouw is een nationaal symbool waar de premier elk jaar op 15 augustus een toespraak houdt. Je zal er dan ook meer Indiase dan buitenlandse toeristen zien.

Het Rode Fort en de omringende stad Shahjahanabad werden in 1648 voltooid in opdracht van keizer Shah Jahan, die ook de Taj Mahal in Agra liet bouwen. Hij verplaatste de hoofdstad van Agra naar Shahjahanabad en het Rode Fort, vlakbij de rivier Yamuna, werd de verblijfplaats voor de koninklijke familie.

Je treedt het fort binnen langs de Lahore Gate en moet dan door een overdekte bazar, de Chatta Chowk, waar zich ook ten tijde van de Sha een marktplaats bevond. Die leidt naar een grote open ruimte en de paleizen. Je kan er onder andere de voormalige rechtszaal met keizerlijke troon, de privépaviljoenen, de vrouwenvertrekken en de hamam zien. De oorspronkelijke grote waterpartij voor de privévertrekken staat nu jammer genoeg droog. Omdat niemand zou weten hoe het water destijds naar de plek gepompd werd en hoe het bewateringssysteem kan hersteld worden.

Op de site bevinden zich ook drie musea, waarvan het weliswaar aftandse en verouderde Freedom Struggle Museum een goed historisch overzicht biedt.

Must do: Elke avond, behalve maandag, heeft in het Rode Fort een historische evocatie van de Mogultijd plaats. Van 20.30 tot 21.30 uur is dat in het Engels. Van november tot en met januari loopt de voorstelling van 19.30 tot 20.30. Tickets moet je in de namiddag in het Rode Fort kopen.

Info: Het Rode Fort is elke dag open van 10 tot 18.00 uur. Maandag gesloten. Metrostation Kashmere Gate.

Jama Masjid Moskee

Vlakbij het Rode Fort rijst de grootste moskee van India op. De Jama Masjid of de Vrijdagmoskee. Hij torent hoog uit boven Old Delhi en wanneer je de trappen tot bij de ingang beklommen hebt, ontvouwt zich een fantastisch uitzicht over de krioelende mensenmassa in de wirwar van oude straten.

Eens je je schoenen hebt uitgedaan en vrouwen schouders en benen hebben bedekt – je krijgt bij de moskee een soort veredelde schort- kan je de bijzondere, grote en mooie binnenplaats betreden. Er is plaats voor wel 10.000 mensen. En in het midden bevindt zich een waterbassin waar de Indiase moslims hun voeten wassen voor ze in de moskee gaan bidden.

De 17de eeuwse Jama Masjid, eveneens een bouwwerk van Shah Jahan, is de grootste moskee van heel Azië. Hij heeft drie uivormige koepels en vier minaretten, waarvan je er één kan beklimmen. Maar vrouwen mogen niet alleen naar boven. Ze moeten vergezeld zijn van een man. Al wordt voor toeristen wel eens een oogje dichtgeknepen en kunnen ook twee vrouwen samen naar boven. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Info: De moskee is voor niet-moslims toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, behalve wanneer er gebeden wordt.

Gate of India

In het hart van de stad bevindt zich het grootste oorlogsmonument van het land. De Gate of India werd in 1919 voltooid ter ere van de Indiase soldaten die in de Eerste Wereldoorlog en in de Afghaanse oorlogen sneuvelden in dienst van het Britse rijk. In 1971 werd bij de Gate ook de ‘eeuwige vlam’ voor de onbekende soldaat aangestoken.

Vandaag vormen de grasvelden rondom de Gate of India een populair recreatie- en picknickoord. De inwoners van de stad komen er samen om te sporten, te keuvelen, wat te wandelen en zelfs bootje te varen.

Loodrecht tegenover de Gate, in een oase van rust, liggen het parlement, het presidentiële paleis en de administratie. Een buurt waar bijzonder veel leuke, sixtiesachtige Indiase Ambassador-wagentjes rondtoeren.

Lotustempel

Alom aangeprezen als een van dé bezienswaardigheden van Delhi is de Lotustempel. Van buitenaf doet de tempel wat denken aan het Opera House in Sydney, maar het in 1986 opgetrokken bouwwerk is binnenin wat teleurstellend.

De Lotustempel is een huis van de Bahai, een religieuze strekking die de meest waardevolle elementen uit de vijf wereldgodsdiensten tracht te verenigen. Het is een plek waar mensen van alle religies welkom zijn om te mediteren en te bidden. Er moet absolute stilte heersen en er mag dus niet gepraat worden. Er zijn geen diensten. De Bahai hebben over de hele wereld zeven tempels.

Info: 1 april tot 30 september van 9.00 tot 19.00 uur. Van 1 oktober tot 31 maart. Van 9.30 uur tot 17.30 uur. Gesloten op maandag.

Ghandi-museum en Ghandi Memorial

Absoluut beschamend is het Ghandi-museum. De ongetwijfeld grootste historische figuur van India, die met zijn geweldloos verzet tegen de Britten India naar de onafhankelijkheid leidde, had zonder meer beter verdiend dan dit stoffige, chaotische en absoluut amateuristische museum nabij het Rode Fort en de Masjid Moskee. Het museum bezit honderden foto’s van de in 1948 vermoorde Mahatma, maar heeft die haast willekeurig op prikborden gespeld. Relikwieën van de leider, zoals zijn bril, wandelstok en lendendoek, maar ook zijn bloeddrukmeter (!), zitten in bestofte glazen kasten gepropt. Maar een sfeer van nostalgie hangt er onmiskenbaar. Vlakbij is ook het Ghandi Memorial, een gedenkteken op de plaats waar Ghandi werd gecremeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content