Wat moet je zien?

© iStockphoto

Mount McKinley
Mount McKinley, de hoogste berg van de Verenigde Staten, meet 6194 meter. De hoogte op zich is al bijzonder, maar wat de berg helemaal speciaal maakt, is dat hij begint op 600 meter boven de zeespiegel, waardoor je maar liefst 5500 meter aan rotsen, sneeuw en gletsjers voor je de lucht in ziet schieten.

Ter vergelijking: de Mount Everest is 8861 meter hoog, maar je ziet er slechts 3300 meter van. Mount McKinley heerst majesteitelijk over de Alaska Range, een enorme bergketen van bijna 1000 kilometer, die Alaska in tweeën splitst. Meer dan 50% van de berg is permanent bedekt met een dikke laag ijs en aan de voet liggen talrijke gletsjers.

Helaas is de top van de berg vaak verstopt in de wolken. Vroeg in de ochtend is de kans het grootst dat de lucht helder genoeg is om de berg in al zijn pracht te kunnen zien.

Park Road
Dankzij deze weg is het park gemakkelijk toegankelijk en door het systeem met de bussen blijft de natuur ook échte natuur. Hij begint bij de George Parks Highway en loopt 150 kilometer door het park om te eindigen bij Kantishna, een oud mijnstadje.

Een rit tot het Eielson Visitor Center en terug duurt 8 uur en naar Wonder Lake 11 uur, maar zeker wanneer je Mount McKinley volledig te zien krijgt, zijn dat 11 zeer bijzondere uren. De chauffeur speelt een dubbele rol, die van bestuurder en natuurgids. Wanneer iemand een dier ziet, stopt hij onmiddellijk en krijgen de mensen de mogelijkheid om foto’s te maken.

Je kan onderweg trouwens uitstappen om te wandelen en later een andere bus verder of terug te nemen. Je loopt dan wel het gevaar dat je enkele uren moet wachten op een vrije plaats, maar je hoeft niet bang te zijn dat ze je achterlaten in de wildernis. Je moet zelf eten en drank meenemen, want onderweg kan je nergens iets kopen.

De weg voert je langs punten waar je een goed uitzicht hebt op de Mount McKinley (onder andere Polychrome Pass Overlook), langs de Savage River, waar je prachtige wandelingen kan maken, langs de Muldrow gletsjer, een enorme ijsmassa van 40 kilometer lang en door de toendra met talrijke kleine meertjes waarin je vaak bevers en watervogels ziet.

De laatste halte van de bus is bij Wonderlake Campground, de meest schilderachtige camping in het park en de plaats waar je het mooiste uitzicht op Mount McKinley hebt omdat deze op heldere dagen weerspiegeld wordt in het meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content