Delaware wordt ook wel ’the first state’ genoemd, omdat het op 7 december 1787 als eerste staat de grondwet ratificeerde. Met zijn 6.452 km2 oppervlakte is Delaware de op één na kleinste staat van de Verenigde Staten.

Delaware ligt aan de oostkust, meer bepaald op het Delmarva-schiereiland. Dat wordt door de Atlantische Oceaan omringd. De omliggende staten zijn Pennsylvania in het noorden, Maryland in het westen en zuiden en New Jersey in het Oosten. De belangrijkste, en gelijknamige, rivier vormt de grens met New Jersey.

Het staatje bestaat uit twee verschillende landstreken, namelijk Coastal Lowland en de Piedmont Region. Bijna heel Delaware ligt amper dertig meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt, op 137 meter hoogte, maakt deel uit van het heuvelachtige Piedmont-plateau. Het grondgebied is erg vruchtbaar, maar ook bosrijk.

Delaware is een staat met een historisch rijk verleden. Oorspronkelijk woonden er inheemse volkeren in Delaware. Maar in de 17e eeuw vestigden zich er heel wat Nederlanders en Zweden. Toen de Nederlanders voor het eerst in het gebied arriveerden, richtten ze ‘Zwaanendael’ op. Tegenwoordig is er een museum gevestigd. De Zweden bouwden Fort Christina, genoemd naar de koningin Christina van Zweden. Nu ligt de stad Wilmington op die locatie. Zo had je Nieuw-Nederland en Nieuw-Zweden. In 1655 namen de Nederlanders de Zweedse kolonie in, in 1664 hield de hele kolonie door de komst van de Engelsen op te bestaan.

Haar naam dankt Delaware aan de titel van Sir Thomas West (1577-1618), de eerste gouverneur van Virginia of ‘Lord de la Warr’. Hoofdstad van het ministaatje is Dover. Dit mooie, historische stadje is opgebouwd rondom een plein, ‘The Green’. Het geheel werd ontworpen door William Penn. Ook de campus van de Delaware State University ligt in Dover.

Hoewel het niet de hoofdstad is, is Wilmington eigenlijk de enige echte stad van betekenis in Delaware. Vooral het grote landgoed Winterthur, met zijn 18e en 19e eeuwse gebouwen met een gigantische bibliotheek en een grote collectie kunstvoorwerpen, lokt heel wat kijklustigen. Het landgoed is door Henry Francis du Pont en zijn vader ontworpen in de stijl van de Europese landhuizen.

Tenslotte liggen aan de Atlantische kust nog een aantal mooie badplaatsjes zoals Rehoboth Beach en Fenwick Island. Delaware Bay is dan weer een mooi natuurgebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content