Algemene informatie
Ligging
Ecuador ligt aan de westkust van Zuid-Amerika voor het grootste deel op het zuidelijk halfrond. Het grenst aan Colombia en Peru.
Klimaat
Ecuador kent verschillende klimaten. In het tropische regenwoud in het noorden van Ecuador valt ongeveer 2000 mm neerslag per jaar. Verder naar het zuiden neemt de hoeveelheid neerslag af en langs de grens met Peru heerst een woestijnklimaat.
In de steden is het overdag meestal aangenaam warm en kan het ’s nachts behoorlijk koud worden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Quito ligt rond de 15°C. Maar er zijn ook gebieden waar het veel kouder wordt en waar zelfs sneeuwstormen voorkomen.
Oppervlakte
283.560 km². Dat is negen maal zo groot als België.
Hoofdstad
Quito
Belangrijkste steden
Quito, Cuenca, Saquisilí, Pujillí, Zumbagua, Sigchos en San Miguel de Salcedo
Staatsvorm
Presidentiële republiek
Bevolkingsgroepen
Indianen, mestiezen, blanken en zwarten
Talen
Spaans, Quechua en andere indianentalen
Godsdienst
Christendom en natuurreligies
Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
Carnaval
Goede Vrijdag
Pasen
Paasmaandag
1 mei – Dag van de Arbeid
24 mei – Herdenking van de Slag bij Pichincha
24 juli – Simon Bolivar dag
25 juli – Stichting van Guayaquil
10 augustus – Onafhankelijkheidsdag
9 oktober – Onafhankelijkheid van Guayaguil
1 november – Allerheiligen
2 november – Allerzielen
3 november – Cuenca onafhankelijkheidsdag
6 december – Stichtingsdag van Quito
25 en 26 december – Kerstmis
Weetjes
Op biologisch vlak is Ecuador één van de meest gediversifieerde landen ter wereld. Ondanks de kleine omvang van het land vind je er jungles, regenwoud, bergen, eilanden, woestijnen, valleien en besneeuwde bergtoppen. Vooral de Galapagos eilanden, die bijna 1.000 kilometer van het vastenland gelegen zijn, bevatten heel wat natuurlijke rijkdommen.
De Galapagos eilanden inspireerden Charles Darwin tot zijn evolutietheorie, een theorie die de menselijke kijk op de wereld van de natuur voorgoed zou veranderen. Maar Darwin was niet de eerste wetenschapper die onderzoek deed in Ecuador: Charles-Marie de La Condamine en Alexander von Humboldt gingen hem voor.
Ecuador is op politiek vlak niet bepaald stabiel en wisselt nogal vaak van president. Toch gaat dat niet gepaard met veel geweld en behoort het land tot de veiligste landen in Zuid-Amerika.
In Quito is zowat geen muur te vinden die niet volgespoten is met graffiti. Het schrijven van politieke leuzen op muren is hier een zeer serieuze bezigheid en politici doen er geregeld inspiratie op voor hun toespraken.
In Ecuador liggen maar liefst 24 actieve vulkanen. Ze maken deel uit van de zogenaamde Avenue of the Volcanoes, een lint van vulkanen van Colombia tot het zuiden van Peru.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier