Trivia


Weetjes
In Alberta komt de zogenaamde ‘chinook’ geregeld voor. Dat is een droge wind uit het zuidwesten die enkel in de winter waait. De naam komt van de Chinook Indianen die langs de kust van de Grote Oceaan leefden. De warme wind zorgt ervoor dat de lage temperaturen in de winter een sprong naar boven maken. De sneeuw verandert daardoor binnen enkele uren in een modderig goedje.

Banff National Park is het eerste Canadese nationale park en ook vandaag nog altijd het populairste park. Het 6641 km² grote gebied omvat 25 bergen van hoger dan 3000 meter en de ski- en klimmogelijkheden zijn er wereldberoemd.

Één van de mooiste routes in heel Canada is de weg tussen Jasper en Banff, de Icefields Parkway. Deze weg loopt langs het Columbia Icefield, een gebied met dertig gletsjers dat nog overgebleven is uit de laatste ijstijd. Één van de grootste gletsjers, de Athabasca ligt vlak langs de straat. Je kan een wandeling over de gletsjer maken of een tocht met een speciale bus.

Bekende Albertans
De acteur Michael J. Fox, de actrice Jill Hennessy, de zangeressen Joni Mitchell, K.D. Lang en Jann Arden, de architect Douglas Cardinal en de kunstschaatser Kurt Browning.

Oorsprong van de naam Alberta
Alberta is genoemd naar prinses Louise Caroline Alberta, de vierde dochter van koningin Victoria. Zij was getrouwd met de vierde gouverneur-generaal van Canada, Marquis of Lorne.

Bijnaam
The Princess Province, The Energy Province en The Sunshine Province.

Motto
Fortis et Liber – Strong and Free – Sterk en Vrij

Vlag
Op een blauwe achtergrond staat het wapenschild van Alberta. Op dit wapenschild zie je een rood met wit St. George kruis. Verder zie je een overzicht van het landschap in de staat: besneeuwde bergen, groene heuvels, prairie en graanvelden.

Kleuren
Goudgeel en blauw. Blauw staat symbool voor de lucht en goudgeel voor de prairies.

Zoogdier
Rocky Mountain Bighorn Sheep – Ovis Canadensis – Dikhoornschaap.
Dit dier komt van oorsprong uit Alberta en kan je vooral tegenkomen in de Rocky Mountains.

Vogel
Great Horned Owl – Bubo virginianus – Amerikaanse oehoe

Vis
Bull Trout – Salvelinus confluentus – Een soort forel die heel veel op de Dolly Varden lijkt.

Boom
Lodgepole Pine – Pinus contorta – Soort pijnboom

Bloem
Wild Rose – Rosa acicularis – Soort roos

Steen
Versteend hout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content