Natuur


Geografie
Het meest in het oog springende deel van Alberta is ongetwijfeld het zuidwesten waar de Rocky Mountains heersen. Daar liggen ook de meeste nationale parken: Jasper, Banff en Waterton Lakes. Dit spectaculaire landschap trekt jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld. Het noordoosten van Alberta is een ontoegankelijke wildernis van bergen, bossen, meren en rivieren.

Het oosten van de provincie is totaal anders: daar ligt een enorme prairie die loopt tot in Saskatchewan en Montana. Helemaal vlak is het er niet, maar hier overheerst de landbouw en dat is niet erg aantrekkelijk voor toeristen.

In het zuidoosten ligt een stukje ‘badlands’, een zeer droog gebied waar nauwelijks vegetatie groeit. Grillige rotspartijen in alle kleuren van de regenboog bepalen hier het landschap. De Red Deer River heeft een diepe kloof in de rotsen gevormd en zo fossielen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden in Albera leefden blootgelegd.

Fauna
In de zuidelijke prairies leefden in het verleden miljoenen bizons. De eerste Europeanen roeiden de dieren bijna uit en daarmee de oorspronkelijke bewoners van Canada die leefden van de bizonjacht. Voor miljoenen bizons is tegenwoordig geen plaats meer, maar ondertussen heb je toch een grote kans deze indrukwekkende dieren tegen te komen in één van de vele natuurgebieden.

In bergachtige en bosachtige gebieden leven de machtige grizzly’s en zwarte beren. Het zien van deze dieren is voor menig toerist het hoogtepunt van een reis naar Canada. Minder grote carnivoren kan je ook tegenkomen: wolven, coyotes, vossen, lynxen, bobkatten en poema’s.

Hoog in de bergen voelen de dikhoornschapen en berggeiten zich thuis. Elanden en verschillende soorten herten verschuilen zich in de bossen en op de prairies lopen antilopen. Konijntjes, eekhoorntjes, stinkdieren en ontelbare kleine reptielen en knaagdieren kan je overal in Alberta tegenkomen.

Het midden en noorden van Alberta is een geliefde plaats voor trekvogels. Grote zwermen eenden, ganzen, zwanen en pelikanen arriveren hier iedere lente om hun nesten te bouwen. Maar ook roofvogels zoals adelaars, haviken en uilen komen hier veel voor.

Hoogste punt
Mount Columbia met 3.747 meter.

Laagste punt
Slave River met 152 meter in Wood Buffalo National Park in het noordoosten van Alberta.

Grootste meren
Lake Claire en Lake Athabasca

Belangrijkste rivieren
Peace River en Athabasca River

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content