Landschap

Geologie
Kluane National Park wordt gedomineerd door bergen en ijs, dat 82% van het park bedekt. De St. Elias Mountains – de hoogste en massiefste bergen van Canada – bestaan uit twee bergketens gescheiden door een smalle kloof met als bijnaam de Great Depression.

De gemiddelde hoogte van de St. Elias Mountains is 2.500 meter met enkele uitschieters, zoals de hoogste berg van Noord-Amerika, Mount Logan (5.959), Mount St. Elias (5.488) en Mount Lucania (5.231).

Tussen deze pieken ligt de erfenis van de laatste IJstijd, de grootste niet-polaire ijsvelden ter wereld. Uit deze ijsvelden ontwikkelen zich gletsjers zoals de Lowell gletsjer van 65 kilometer lang. In het verleden gebeurde het vaak dat brokken ijs loslieten en rivieren blokkeerden en daardoor meren vormden.

Lake Alsek zou bijvoorbeeld in 1850 op deze manier gevormd zijn. De bewegingen van de Naludi (Lowell gletsjer) vormt het onderwerp van allerlei verhalen en legenden van de zuidelijke Tutchonen.

Flora
Omdat het gebied op de grens tussen een arctisch klimaat en de Pacifische oceaan ligt, bestaat er een enorme variëteit aan planten en bomen. De dalen worden bedekt door uitgestrekte bossen van witte sparren, espen en balsembomen. De boomgrens ligt tussen de 1050 en 1200 meter, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

Net boven de boomgrens groeien lage struiken zoals wilgen, dwergberken en elzen. Boven de 1400 meter is het in de zomer een grote kleurenpracht door de ruim 200 verschillende alpiene bloemen die dan in bloei staan.

Foto: ©YG Photo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content