Algemene informatie

Ligging
Canada ligt op het noordelijk halfrond in Amerika en grenst in het zuiden aan de Verenigde Staten.

Klimaat
Canada is een zeer uitgestrekt land en kent verschillende klimaten. In het westen is het over het algemeen warmer en droger dan in het oosten. Het klimaat in het westen lijkt op dat van Noordwest-Europa. In het oosten zijn de zomers erg warm en de winters zeer koud.

De Northwest Territories en Yukon zijn de koudste gebieden van Canada. Hier komt de temperatuur maar korte tijd van het jaar boven de nul graden uit. Het verschil tussen de temperaturen in de zomer en die in de winter bedraagt ongeveer 45°C. In het noorden en in het centrum van het land valt weinig neerslag.

In de winter komen er in Canada geregeld ‘blizzards’ voor. Dat zijn sneeuwstormen die met zeer grote snelheid voorbij trekken. Ook komt er dan geregeld ijsmist voor. Langs de kusten van Labrador en Newfoundland in het oosten is het in de zomer vaak zeer mistig.

Oppervlakte
9.984.670 km². Dat is 327 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Ottawa

Belangrijkste steden
Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec, Vancouver, Calgary

Staatsvorm
Constitutionele monarchie met een federale staatsinrichting.

Bevolkingsgroepen
Britten, Fransen, Europeanen, Indianen, Inuit

Talen
Engels, Frans, etnische talen.

Godsdienst
Christendom, waaronder rooms-katholicisme en The United Church of Canada.

Feestdagen

Naast de feestdagen die in heel Canada gelden, kennen de verschillende provincies feestdagen die enkel lokaal gelden. Die staan in het rijtje hieronder niet vermeld.
1 januari: Nieuwjaarsdag
Goede Vrijdag
Pasen
19 mei: Victoria Dag
1 juli: Canada Dag
Eerste maandag in september: Dag van de Arbeid
Tweede maandag in oktober: Thanksgiving
11 november: Herdenkingsdag
25 december: Kerstmis
26 december: Boxing Day

Weetjes
Canada is het op één na grootste land ter wereld; alleen Rusland is groter.

Canada kent een enorme culturele diversiteit en het behouden van de eigen culturele identiteit wordt bovendien aangemoedigd. Het is daarom moeilijk te zeggen wat het inhoudt om Canadees te zijn. Misschien juist die culturele verscheidenheid.

Canada staat bekend om zijn rijke dierenwereld. Wanneer je in Canada rondtrekt, bestaat de kans dat je beren, elanden, poema’s, wolven, bizons, bevers, wapiti’s of herten ziet. Verder leven er ruim 500 verschillende soorten vogels.

Canadezen zijn zeer gastvrij tegenover toeristen en de faciliteiten zijn in het algemeen zeer goed verzorgd.

Tussen het einde van de 18e en het begin van de 20e eeuw werden er door de twee belangrijkste Canadese spoorwegen, de Canadian Pacific en de Canadian National, vele indrukwekkende hotels gebouwd. Deze staan vaak in afgelegen, prachtige natuurgebieden. Enkele voorbeelden zijn het Fairmont Banff Springs Hotel, het Chateau Frontenac in Quebec en het Fairmont Chateau Lake Louise.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content