Alberta’s Unesco Trail

Een trip met de auto van één of twee weken brengt je langs de vijf Werelderfgoederen die Alberta rijk is. Je begint in het zuidwesten in Waterton Lakes National Park en eindigt in het noordoosten in het Wood Buffalo National Park, het op twee na grootste nationale park ter wereld.

1. Je begint in het Zuiden bij Waterton Lakes National Park, sinds 1979 een Unesco Werelderfgoed site. Het park staat bekend om de diepe gletsjermeren, wandelingen op grote hoogte, paardrijdavonturen en 1.200 soorten planten en wilde dieren. In 1932 ontstond hier het eerste Internationale “Peace Park” toen het samenging met het Glacier National Park in de Verenigde Staten.

2. Je gaat Noordwaarts via highway 6 en dan Oostwaarts op highway 3 naar Head-Smashed-In Buffalo Jump, een Unesco site sinds 1981. Deze Jump is de grootste, oudste en best onderhouden Jump in Noord-Amerika. Onderaan de Jump ligt een begraafplaats van afgeslachte bizons van wel 10 meter hoog. De Jump vertegenwoordigt een buitengewone en ingenieuze jachttechniek die de Plain Indianen vanaf 10.000 jaar geleden gebruikten.

3. Je vervolgt je tocht naar het noorden en vervolgens naar het oosten naar het Dinosaur Provincial Park, de volgende Unesco site. Hier vind je het grootste veld met dinosaurusbotten in de wereld. In de zomer zijn er dagelijkse programma’s die je mee terug nemen in de tijd.

4. Meer naar het noordwesten op de Trans-Canada Highway (highway 1) liggen Banff en Jasper National Park, die samen een werelderfgoed vormen. Beide parken zijn bezaaid met historische musea, wandelroutes, kanoroutes, lodges, fietsroutes, golfparcoursen, spa’s, mountainbikeroutes en uitgebreide paardrijdroutes.

5. In de verre noordoostelijke hoek van Alberta, ligt een enorm stuk eenzaam boreaal bos en ondiepe meren bekend als Wood Buffalo National Park. Het is ook de thuishaven van ’s werelds grootste vrij rondlopende kudde bizons (meer dan 4.700) en is het laatste natuurlijke broedplaats van de zeldzame kraanvogel (185 kraanvogels werden geteld in 2003). Dit was dan ook de reden waarom Wood Buffalo National Park in 1983 een Unesco site werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content