Praktische informatie

Tijdzone
– 6 uur in het westen; – 3 uur in het oosten.

Geld
Real

Beste reistijd
Tussen december en februari hebben de Brazilianen vakantie, wat het reizen duur en moeilijk maakt. Die periode is daarom niet de beste voor een reis naar Brazilië.

Culturele gedragsregels
In restaurants en cafés hoef je geen fooi te geven omdat er altijd al 10 procent bij de rekening wordt geteld voor de service. Het omgekeerde geldt eigenlijk: als de service bijzonder slecht was kan je vragen om de 10 procent voor de service van de rekening af te trekken. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.

Als je bij iemand thuis uitgenodigd wordt om te komen dineren verwacht je gastheer of gastvrouw dat je een half uur later komt dan de afgesproken tijd. Neem altijd een klein cadeautje mee, maar geef nooit iets paars of zwarts want dat zijn rouwkleuren.

Brazilianen besteden veel aandacht aan hun kleding als ze uitgaan. Kleed je daarom iets netter dan in je in België zou doen.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Brasilia is 8977 kilometer. Je vliegt er bijna 11 uur over.

Verkeer
Weinig toeristen wagen zich in Brazilië in het verkeer. En met reden: de wegen zijn slecht en de rijstijl van de Brazilianen laat heel wat te wensen over. Bovendien zijn de af te leggen afstanden enorm. Slechts in enkele gebieden is het veilig en zinvol om een auto te huren. Bijvoorbeeld naar de bergen rond Rio de Janeiro of de historische stadjes in Minas Gerais.

Openbaar vervoer
Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld. Als je streken en steden in het hele land wil bezichtigen is het vliegtuig de enige mogelijkheid. Voor buitenlanders bestaan er vliegpassen waarmee je tegen een goedkoper tarief verschillende binnenlandse vluchten kan maken. Je moet zo’n pas kopen voordat je naar Brazilië gaat.

Voor kortere afstanden kan je met de bus reizen. De bussen zijn comfortabel, betaalbaar, stipt en meestal voorzien van airconditioning.

Binnen Rio de Janeiro kan je het beste met de metro reizen, maar ook de bussen zijn prima. ’s Avonds is een taxi het beste vervoermiddel.

Documenten
Vereiste reisdocumenten voor Brazilië.

Gezondheid
Gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
110 en 220 volt

Telefoon
00 55

Links
Brazil Insight
Brazil Tourism
Dona Brasil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content