Eten en drinken

Aan eetgelegenheden geen gebrek in Rio de Janeiro: van chique restaurants over gezellige bars tot de eetkraampjes op straat en strand. Bovendien kan je er kiezen voor typisch Braziliaans eten of voor een culinaire wereldreis. En last but not least: het eten is er niet duur.

Typisch Braziliaans is ‘Feijoada’, een stoofpot van zwarte bonen met verschillende soorten vlees. In Rio maakt men de aangepaste versie ‘Feijoada carioca’. Daarvoor gebruikt men rijst, kool, farofa en sinaasappel. Vooral op zaterdag staat het op de kaart van zowat alle restaurants. Oorspronkelijk komt het gerecht van Afrikaanse slaven die de overschotten van het varken opaten. Naast de Afrikaanse invloed heeft de Braziliaanse keuken in de loop van haar geschiedenis ook Indiaanse en Europese invloeden ondergaan.

Een ander typisch gerecht voor Rio is de ‘Churrasco’. Dit gebarbecued vlees wordt geserveerd in grote lappen en vergezeld van ajuin en maniokbloem. Een andere specialiteit zijn ‘Chouriço’s’, gedroogde Braziliaanse worsten.

Naast adepten van de Braziliaanse keuken zijn ook liefhebbers van visgerechten in Rio aan het juiste adres. Daarnaast biedt de stad een grote keuze aan restaurants uit de hele wereld. Vooral de Oosterse keuken is er sterk vertegenwoordigd. Door de grote groep Japanse inwoners in Rio puilt de stad uit van de sushi-restaurantjes.

Qua drank begint de doorsnee Braziliaan de dag met een koffie met melk. In de loop van de dag drinkt men de zwarte lekkernij meestal in kleine kopjes. Koffie is dan ook één van de belangrijkste exportproducten. Ter verfrissing zijn vooral vers bereide vruchtensappen in trek. Voor de sapjes mengen de Brazilianen vruchten als guaves, passievruchten en kokosnoten met sinaasappelsap. ’s Avonds schakelen de Brazilianen over op Caipirinha, de nationale cocktail van de lokale rum ‘cachaça’ en verse limoenen. Cachaça wordt gestookt van suikerriet en bevat 51 procent alcohol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content