Eten en drinken

Argentinië staat bekend om zijn steaks en barbecues. Het is dan ook een land met een echte vleescultuur. De Argentijnen barbecueën meerdere keren per week. Ze eten dan verschillende variaties van biefstuk en ‘asado’, het traditioneel Argentijnse braadvlees. De gespecialiseerde restaurants, ‘parrillas’ genaamd, serveren een gemixte grill van steak en ander vlees zoals niertjes en bloedworst. Naast het vlees bestaat de schotel uit marinades, sla en – onze Belgische trots – frietjes.

Daarnaast is ook het aanbod worsten erg groot. Goed gekruide chorizo, bloedworst ofte morcilla en de lange, dunne salchicha. Ook typisch is de ‘empanada’. Dit tussendoortje is een soort gebakje gevuld met rundsvlees, kip en kaas. Dit is eigenlijk een gezonde variant van de westerse fastfood, ofte de ‘minutas’. Ook de ‘milanesa’, gebraden vlees met gebakken aardappelen, is een populaire ‘minuta’.

Typische desserten zijn vers fruit en/of ijs met caramelsaus. Ook flan behoort tot de specialiteiten. Tenslotte is de ‘alfajor’, een koekje dat bestaat uit twee ronde schijfjes biscuit met daartussen confituur of ‘dulce de leche’, een soort caramelsiroop op basis van melk en omgeven door chocolade, merengue of poedersuiker. Het recept zou zijn roots vinden in het Midden-Oosten.

Ondanks de vleescultuur moeten ‘vegetariërs’ in Buenos Aires niet wanhopen. De laatste jaren rijzen de vegetarische restaurants namelijk als paddenstoelen uit de grond. Vaak vind je er vegetarische variaties van traditionele maaltijden of allerlei pizza’s en pasta’s.

Zoals in elke wereldstad is ook het aanbod van de internationale keuken in Buenos Aires groot. De immigranten hebben hun eigen keuken geïmporteerd. Al merk je vaak wel Argentijnse invloeden. Zowel Chinees, sushi als de Franse en Russische keuken zijn goed vertegenwoordigd. Al zijn het vooral de Italiaanse en Spaanse keuken die de boventoon voeren. Zo vind je heel wat pasta’s en pizza’s in Buenos Aires. Argentijnse invloed merk je bijvoorbeeld bij de pizza a la parilla, pizza gebakken op een typisch Argentijnse parilla-grill.

Een typische restaurantbuurt is Palermo, maar ook in Recoleta zijn er heel wat eetgelegenheden. Voor visspecialiteiten moet je naar de dokken rond Puerto Madero.

Argentijnen eten vergeleken met West-Europa erg laat, om middernacht zitten de restaurants nog steeds overvol.

Drinken

Bij het eten drinken de Argentijnen vaak ‘mate’, een mengsel van ‘yerba’ en warm water in een soort ronde beker. Ze drinken die variatie van thee met een strootje, een ‘bombilla’, uit een rond kommetje van bamboe of metaal. Het lijkt gemakkelijk, maar het is het niet zo. Je kan de mate bitter of zoet drinken.

Daarnaast geniet Argentinië natuurlijk faam als wijnbouwland. Die wijnen worden vooral in het westen van het land verbouwd. Tenslotte is de ‘lagrima’, een ’traantje’ koffie in een kop melk, een nationale specialiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content