Algemene informatie

Ligging
Het land grenst in het noorden aan Tanzania, in het noordwesten aan Zambia en Malawi, in het westen aan Zimbabwe, in het zuidwesten aan Zuid-Afrika en Swaziland. In het oosten tenslotte grenst Mozambique aan de Indische Oceaan.

Klimaat
Het klimaat in Mozambique wordt bepaald door de geografische ligging. In het binnenland is het koeler dan aan de kust, met de warmste periode tussen oktober en maart.

Oppervlakte
801.600 km². Dat is 26 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Maputo

Grootste steden

Maputo, Beira, Pemba, Inhambane


Staatsvorm
Republiek

Talen
Portugees, Afrikaanse dialecten

Godsdienst
Lokale godsdiensten, Rooms-katholicisme, Islam

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaar
3 februari: Heldendag
7 april: Vrouwendag
25 juni: Dag van de Onafhankelijkheid
7 september: Dag van het Lusaka-akkoord
25 september: Dag van de Gewapende strijdkrachten
4 oktober: Dag van de Vrede
25 december: Kerstmis

Weetjes
Mozambique heeft een kustlijn van meer dan 2.500 km lang. De parelwitte stranden worden vaak tot de mooiste ter wereld gerekend. Ook de keuken van de restaurantjes in de hoofdstad Maputo geniet een wereldreputatie.

Mozambique heeft een reeks moeilijke jaren achter de rug. Tot 1975 was Mozambique een Portugese kolonie. De Portugezen namen alle vruchtbare grond in en buitten het land volledig uit.Na de Anjerrevolutie werd het land van de ene op de andere dag onafhankelijk. Behalve door droogte en bijbehorende misoogsten werd het land geteisterd door een langdurige burgeroorlog. Pas in 1992 kwam er een einde aan die oorlog. Met Mozambique begint het nu beter te gaan, maar verspreid door het land liggen nog verschillende landmijnen en het land heeft geregeld te maken met cyclonen en extreme droogtes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content