Geschiedenis


De oorspronkelijke bewoners van Botswana zijn de San. We weten niet waar ze vandaan gekomen zijn, maar ze leefden zeker 30.000 jaar in het zuiden en westen van Botswana en het oosten van Namibië. Een deel van de San splitsten zich af en vormden een nieuwe groep, de Khoikhoi.

Later kwamen er nog Bantu volkeren bij. Tussen de drie bevolkingsgroepen bestond een goede verstandhouding en een bloeiende handel.

Over de geschiedenis van deze mensen is verder niet veel bekend omdat er geen geschreven documenten van bestaan. Aan de hand van archeologische vondsten kunnen we wel iets afleiden over hun levenswijze. Zo weten we dat er 100.000 jaar geleden al mensen woonden in de Okavangodelta. Ze hadden waarschijnlijk een nomadische levensstijl en leefden van de visvangst en jacht.

Dodelijke slaapziekte

Het was niet mogelijk om vee te laten grazen in de Okavangodelta omdat de tseetseevlieg de dieren voortdurend de dodelijke slaapziekte bezorgde. Deze vlieg heeft ervoor gezorgd dat er tot voor kort geen vreemd volkeren het gebied binnentrokken.

Halverwege de vorige eeuw veranderde dat. De tseetseevlieg is ondertussen bijna verdwenen en dus is er geen hindernis meer om veeteelt te bedrijven in de Delta. Het vee brengt echter enorme schade toe aan de natuur. De wilde dieren verblijven er namelijk altijd maar een gedeelte van het jaar en trekken dan weer verder. De natuur heeft dan de kans om te herstellen. Vee blijft het hele jaar door.

Stropers

De Batawa stam vond het dan ook nodig het gebied te beschermen en creëerde in 1963 het Moremi Wildlife Reserve. Dat heeft wel iets geholpen, maar helaas trekken stropers het Reserve nog altijd binnen.

Een hek zou een oplossing kunnen zijn, maar dat belemmert de wilde dieren in hun grote migratietochten. Het Moremi Wildlife Reserve is overigens het enige beschermde deel van de Okavangodelta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content