Botswana

Koloniale machten als Duitsland en Groot-Brittannië beschouwden dit dunbevolkte land in het midden van zuidelijk Afrika als economisch oninteressant. Botswana voer er wel bij. De inwoners konden hun traditionele levenswijze behouden en de natuur bleef er ongerept.

Het hele zuiden en westen van Botswana wordt ingenomen door de droge en vlakke Kalahari woestijn. Buiten wat acacia’s en aloë vera-planten groeit hier vrijwel niets. Alleen de Chapman’s Baobab troont boven alles uit. Het is een van de twee grootste apebroodbomen in de Kalahari en een van de tien grootste ter wereld: dertig meter hoog en even breed. Hij wordt op 2500 tot 5000 jaar oud geschat.

Okavango Delta

Naar het noorden verandert het landschap radicaal. Daar ligt de Okavango Delta, met 15.000 km² de grootste inlandse delta ter wereld. De delta wordt gevoed door de Okavango rivier die vreemd genoeg niet naar de oceaan stroomt, maar de andere kant op, landinwaarts dus. De rivier wordt niet voor niets de ’the river that never finds the sea’ genoemd.

In het binnenland vormt zij moerassen, eilandjes, stroompjes, rivierbeddingen en zo ontstaat een magisch landschap. Het kristalheldere water slingert kronkelend door uitgebreide graslanden en zorgt ervoor dat papyrusplanten, palmbomen en kleurrijke waterlelies uitbundig groeien.

Van alle kanten stromen de dieren toe om te drinken en verkoeling te zoeken. In het bijzonder vogelliefhebbers komen aan hun trekken. De delta oefent een grote aantrekkingskracht uit op grote zwermen vogels die voor een bont spektakel zorgen.

De Okavango Delta is verdeeld in vier delen. Het Moremi Game Reserve is het bekendste en grootste park in de Delta. Dieren als olifanten, neushoorns, buffels, wrattenzwijnen, koedoe’s, impala’s, waterbokken, leeuwen en luipaarden voelen zich er zeer op hun gemak en kunnen daarom gemakkelijk benaderd worden.

Net buiten de Delta liggen de Tsodilo heuvels. Heel anders dan de delta is het hier droog en woestijnachtig. Tsodilo bestaat uit vier kleine heuvels. Ze lijken boven de duinen te zweven en zijn daarom het voorwerp van talloze mythen en legenden. Ze zouden de plaats zijn waar de mens geschapen werd of er zou een vreselijke slang huizen. Vrijwel iedere rots is beschilderd door de San.

Chobe National Park

Ook in het noorden van Botswana, ligt Chobe National Park, bekend om zijn grote kuddes olifanten. De meer dan 70.000 olifanten leven in grote kuddes van soms wel 500 olifanten. Het gevarieerde landschap van open savannes tot moerassen zorgt voor een enorme hoeveelheid wild zoals zebra’s, luipaarden, hyena’s, leeuwen, giraffen en zo’n 450 vogelsoorten.

De dieren zijn bovendien heel gemakkelijk te observeren. Maak een riviercruise op één van de vele rivieren in het park of rijd met een jeep langs de oevers en je kan ze niet mislopen.

Privé natuur

Op de grens met Zuid-Afrika in Pontdrift ligt het grootste privénatuurgebied en volgens kenners het mooiste park in het zuiden van Afrika: het Mashatu Private Game Reserve. Zijn naam heeft het reservaat te danken aan de mashatu , letterlijk ‘huis van de python’: een enorme boom met een grote ronde kruin, die overal in het park opduikt.

In een afwisselend landschap van savanne, bossen, moerassen en open vlakten leven maar liefst zeven van Afrika’s reuzen: olifanten, leeuwen, giraffen, baobab, eland, struisvogel en de koritrap, met een gewicht van bijna 20 kilo is het één van de zwaarste vogels die kan vliegen.

Bijzonder is hier dat je kan kiezen uit verschillende soorten safari’s: in een jeep, te voet, op een paard of op de fiets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content