Backpackers in Australië vaak zwaar onderbetaald

© iStockphoto

Ongeveer een op de drie backpackers en internationale studenten in Australië krijgt nagenoeg de helft van het minimumloon dat ze zouden mogen verwachten.

Dat blijkt uit een studie van twee universiteiten uit Sydney. Ze spreken van wijdverspreide ‘loondiefstal’.

In het rapport, met de titel ‘Loondiefstal in Australië’, staat dat een klein percentage van de respondenten vooraf een ‘waarborg’ tot duizend (Australische dollar moest betalen (650 euro) voor een job. Anderen moesten hun werkgever geld terugbetalen als ze hun loon ontvingen. Bij een klein aantal respondenten werd hun paspoort zelfs in beslag genomen door de werkgever, blijkt uit de studie van de University of New South Wales en de University of Technology Sydney.

Criminele gedwongen arbeid

De auteurs zeggen dat de studie, die gebaseerd is op de antwoorden van 4.322 tijdelijke migranten uit 107 landen, aantoont dat de situatie van de werknemers mogelijk neerkomt op ‘criminele gedwongen arbeid’. ‘Bijna een derde van de internationale studenten en backpackers verdiende 12 Australische dollar (7,70 euro) per uur of minder. Dat is ongeveer de helft van het minimumloon voor een tijdelijke kracht in vele jobs die de tijdelijke migranten uitoefenen’, klinkt het.

Australië heeft een van de hoogste minimumlonen ter wereld, van 18,29 Australische dollar (11,70 euro) per uur, volgens de Fair Work Commission.

Migranten van alle nationaliteiten werden onderbetaald. Toch waren het vooral werknemers van Aziatische landen zoals China, Taiwan, Zuid-Korea en Vietnam die slechtere arbeidsomstandigheden hadden dan zij die uit Europa of de Verenigde Staten kwamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content