Niet alleen voor gelovigen: ontdek de mooiste pelgrimstochten ter wereld

Je hoeft helemaal niet religieus te zijn om een pelgrimstocht te maken. De eeuwenoude routes lopen vaak door prachtige gebieden en onderweg ontmoet je mensen uit de hele wereld.

Niet alleen voor gelovigen: ontdek de mooiste pelgrimstochten ter wereld
© Getty Images/iStockphoto

1. Camino de Santiago naar de Spaanse stad Santiago de Compostella © Getty Images/iStockphoto

Deze route wordt ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd en leidt naar de Galicisische stad Santiago de Compostella waar de apostel Jakobus begraven ligt. Het centrale deel, de Camino Frances, loopt langs de Spaanse plaatsen Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Vanuit Frankrijk, Portugal en andere Europese landen leiden er ook pelgrimsroutes naar Santiago.

Santiago de Compostela © Getty Images/iStockphoto

2. Kumano Kodo Route in Japan © Getty Images/iStockphoto

De Kumano Kodo route is niet één bepaald pad, maar een serie wandelpaden door de bossen, langs watervallen en tempels. Sommige paden zijn makkelijk en kan je in een paar uurtjes afleggen, andere zijn een stuk zwaarder en nemen enkele dagen in beslag. Het doel van de route zijn de drie heiligdommen Kumano Hongu Taisha, Kumano Hayatama Taisha en Kumano Nachi Taisha.

Kumano Kodo Route © Getty Images

3. Via Francigena © Getty Images

De Via Francigena is een historische route die in de Middeleeuwen Canterbury met Rome en de havens in Apulie verbond. De route is meer dan tweeduizend kilometer lang en loopt door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Via Francigena © Getty Images/iStockphoto

5. Pilgrim's Way © Ethan Doyle White, Wikicommons

Pelgrims liepen de Pilgrim's Way vanuit Winchester in Engeland naar het graf van Thomas Beckett in Canterbury Cathedral. Reken op een krappe twee weken om de volledige route af te leggen.

Pilgrim's Way: Canterbury Cathedral © Getty Images/iStockphoto

5. Adam's Peak in Sri Lanka © Getty Images/iStockphoto

De wandeling naar de top van de 2243 meter hoge heilige Adam's Peak is voor moslims, boeddhisten, christenen en hindoes een pelgrimstocht. Bovenop de berg is een grote voetafdruk te zien. Moslims en christenen geloven dat deze afkomstig is van Adam, boeddhisten denken dat Boeddha de afdruk zette en hindoes geloven dat Shiva de voetafdruk achterliet.

Adam's Peak © Getty Images/iStockphoto

6. Mount Kailash Circuit in Tibet © Getty Images/iStockphoto

Ook de Mount Kailash is voor aanhangers van meerdere geloven heilig. Zowel hindoes, boeddhisten, jaïnisten als aanhangers van de Tibetaanse religie Bön zijn ervan overtuigd dat een wandeling van 52 kilometer rondom de berg voorspoed zal brengen.

Kailash mountain © Getty Images/iStockphoto

7. Tinos in Griekenland © Getty Images

De kerk Panayia Evangelistria op dit Cycladische eiland is het Lourdes van Griekenland omdat er miraculeuze genezingen plaats zouden vinden. Gelovigen leggen de tocht naar de op 800 meter hoogte gelegen kerk op hun knieën af, maar je kan de pelgrimstocht ook op de normale manier wandelen en combineren met een wandeltocht rondom het rustige eilandje.

Tinos © Getty Images/iStockphoto

8. St. Olav's Way in Noorwegen © Jensens, Wikicommons

De pelgrimsroute naar het heiligdom van St. Olav in Trondheim bestaat niet uit één, maar uit zeven verschillende routes. Als sinds 1032 trekken pelgrims uit heel Europa naar de Nidaros Kathedraal in Trondheim, in die tijd het noordelijkst gelegen pelgrimsoord, waar de heilige koning Olav II begraven ligt.

St. Olav's Way: Trondheim © Getty Images

9. Via Sacra © Karl Gruber, Wikicommons

De Via Sacra loopt van Wenen naar Mariazell, beide gelegen in Oostenrijk. De route is ongeveer 130 kilometer lang en eindigt bij de Basiliek van de Geboorte van de Maagd Maria in Mariazell.

Via Sacra: Mariazell © Getty Images/iStockphoto

10. Via Slavica: Brno © Getty Images/iStockphoto

De Via Slavica vertrekt vanuit Brno in Tsjechië en loopt via Wenen naar Rome.

Via Slavica: Rome © Getty Images/iStockphoto

11. Sentiero Francescano della Pace in Italie: Assisi © Getty Images/iStockphoto

Deze pelgrimstocht in het spoor van de heilige Franciscus begint in zijn geboorte- en sterfplaats Assisi en eindigt in Gubbio waar Franciscus aankwam als bedelaar en een tijd zieken verzorgde.

Sentiero Francescano della Pace: Gubbio © Getty Images/iStockphoto

12. Weg van Cluny in Frankrijk: Cluny © Getty Images/iStockphoto

De Cluny Camino is een deel van de pelgrimsroute naar Santiago en start bij de imposante Benedictijner abdij in Cluny. Je kan de 350 kilometer lange route eindigen in Le Puy-en-Velay, maar je kan natuurlijk ook je weg vervolgen langs Le Puy Camino helemaal naar Santiago de Compostella.

Weg van Cluny: Le Puy © Getty Images/iStockphoto

13. Via Jacobi: Bodensee © Getty Images/iStockphoto

Ook de Via Jacobi is een onderdeel van de Camino de Santiago. De route begint bij de Bodensee en eindigt 450 kilometer verderop via een zeer gevarieerd landschap in Genève.

Via Jacobi: Geneve © Getty Images/iStockphoto

14. Abraham Pad: Urfa in Turkije © Getty Images/iStockphoto

Het Abraham Pad volgt de route die Abraham vierduizend jaar geleden aflegde en doorkruist een groot deel van het Midden-Oosten en Turkije waaronder plaatsen als Urfa in Turkije, Petra in Jordanie, Bethlehem en Damascus en Aleppo in Syrie. Sommige delen van het Abraham Pad kan je afleggen, maar met name de stukken in Syrie zijn nu natuurlijk niet veilig.

Abraham Pad: Massada Fort in Israel © Getty Images/iStockphoto

15. Mormon Pioneer National Historic Trail: Scotts Bluff National Monument © Getty Images/iStockphoto

De Mormon Pioneer Trail volgt de route die 70.000 Mormonen tussen 1846 en 1869 aflegden om te vluchten voor religieuze vervolgingen. De route begint bij de Nauvoo Temple in Illinois en eindigt ruim tweeduizend kilometer en vijf staten verder in Salt Lake City in Utah. De tocht brengt je door schitterende landschappen in Iowa, Nebraska, Wyoming, en Utah.

Mormon Pioneer Trail: Nauvoo in Illinois © Getty Images/iStockphoto

16. Croagh Patrick in Ierland © Getty Images/iStockphoto

Croagh Patrick is de 764 meter hoge berg waar de heilige Patrick in het jaar 441 gedurende veertig dagen vastte. Iedere laatste zondag van juli vindt er een pelgrimstocht plaats naar de top van de berg die vele gelovigen dan op blote voeten afleggen, maar ook de rest van het jaar trekt de heilige berg veel pelgrims die er de kapel bezoeken en genieten van het prachtige uitzicht.

Croagh Patrick © Getty Images/iStockphoto

17. Char Dham in India: Haridwar © Getty Images

De Char Dham (vier verblijfplaatsen) is een pelgrimsroute in het Himalayagebied in India. Hindoes geloven dat wanneer ze de tocht, die tot boven de vierduizend meter loopt, aflegggen ze Moksha zullen bereiken (een van de vier levensdoelen van de hindoes). De vier heilige plaatsen die ze moeten bezoeken zijn Yamunotri, Gangotri, Kedarnath en Badrinath. Je kan de route in verband met hevige sneeuwval alleen afleggen tussen april of mei en oktober of november.

Char Dham: Kedarnath © Getty Images

18. Shikoku in Japan © Getty Images/iStockphoto

Deze pelgrimstocht over 1200 kilometer in Japan loopt langs 88 tempels. Maar je ziet onderweg veel meer: steden, kleine dorpjes, rijstvelden, de kust en tempels die niet tot de 88 officiele heiligdommen behoren. Traditioneel werd de bedevaart te voet afgelegd, maar tegenwoordig kiezen veel pelgrims ook voor de wagen, bus, taxi of een ander gemotoriseerd voertuig.

Shikoku: Kotohira heiligdom © Getty Images

19. Wutai Shan in China © Getty Images/iStockphoto

De ruim drieduizend meter hoge Wutai Shan in het noordwesten van China is een van de vier heilige bergen van de boeddhisten. Op en rondom de berg ligt een groot aantal tempels

Wutai bergen © Getty Images/iStockphoto

20. Inca Trail naar Machu Picchu in Peru © Getty Images/iStockphoto

We weten het niet zeker, maar waarschijnlijk had het afleggen van de Inca Trail een ceremoniële betekenis voor de Inca's. Deze route naar Machu Picchu is immers moeilijker te wandelen dan enkele andere wegen. De Inca Trail is tegenwoordig zo populair dat er een limiet is opgesteld voor het aantal wandelaars.

Lees ook: Tips van een Zuid-Amerika-specialist

Inca Trail © Getty Images/iStockphoto