Abu Dhabi

© Reuters

Abu Dhabi is de hoofdstad en het administratieve centrum van de Verenigde Arabische Emiraten en wordt wel het Manhattan van de Golf genoemd.

Abu Dhabi is de hoofdstad en het administratieve centrum van de Verenigde Arabische Emiraten en wordt wel het Manhattan van de Golf genoemd.

In de jaren ’50 was deze plaats een vissersdorp dat leefde van de parelvangst. Vandaag de dag is Abu Dhabi een futuristische stad met een klein miljoen inwoners en een skyline die vele Amerikaanse steden jaloers zou maken.

De wolkenkrabbers in glas en aluminium getuigen van een strakke geometrische soberheid, die wordt verrijkt met discreet aangebrachte Arabische patronen in een koepel of een gevelornament. Het is zelden kitsch. De overvloed van versiering, waar Arabieren zo dol op zijn, wordt achterwege gelaten in het steeds veranderend stadsbeeld.

Omdat het klimaat ongenadig inwerkt op de bouwmaterialen,moeten vele reusachtige gebouwen na 15 jaar met de grond gelijk gemaakt worden.In een mum van tijd worden weer nieuwe gebouwen opgetrokken, meestal nog hoger en mooier dan de voorgaande. Zo wordt de stad voortdurend geüpdatet.

Garden City

Abu Dhabi is een aangename stad met een schitterende promenade langs de zeedijk. En tal van weelderige tuinen en parken, die haar de bijnaam Garden City hebben geschonken. In volle woestijn waar het slechts acht dagen per jaar regent is groen haast synoniem voor decadente rijkdom.

Abu Dhabi heeft in 35 jaar tijd een sprong gemaakt naar het jaar 2000. De enige gebouwen van weleer die overeind zijn gebleven, zijn de (heilige) moskeeën. Hun minaretten beheersen echter niet langer de skyline,maar worden versmacht door de gigantische monumenten van deze tijd.

De breuklijn tussen verleden en heden is tastbaar in Abu Dhabi. Aan de rand van de hypermoderne stad bouwen handwerklieden nog op de traditionele manier hun dhows, de houten boten. Er komt zelfs geen meetlat aan te pas; alles gebeurt op het zicht.

Voldoende olie

Abu Dhabi heeft één van de rijkste oliereserves van de wereld en kan nog 100 jaar op beide oren slapen. De stad Abu Dhabi is misschien minder levendig dan Dubai, maar heeft wel meer zijn authentiek Arabische karakter weten te behouden.

In het charmante Abu Dhabi Heritage Village kan je zien hoe Abu Dhabi er in de tijd voor de vondst van olie uitzag. Traditioneel handwerk kan je bewonderen in het Women’s Handicraft Centre.

Bovendien heeft Abu Dhabi veel meer oog voor cultuur. Zo bezit het Abu Dhabi Cultural Center een uitgebreide bibliotheek, kan je er muziek- en balletvoorstellingen bijwonen, kunst- en fotografietentoonstellingen bezoeken en zijn er speciale programma’s voor kinderen.

Maar het meest ambitieuze culturele project is nog in de maak. In 2012 opent het grootste Guggenheim museum ter wereld zijn deuren op het nu nog onbewoonde eiland Saadiyat Island. Frank Gehry ontwierp het gebouw en sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan is druk bezig om een prestigieuze collectie samen te stellen. Iets om naar uit te kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content