5 redenen waarom je nú naar Kroatië moet trekken!

© Kroatische Dienst voor Toerisme

Nog geen vakantie gepland? Hier zijn 5 redenen waarom je nú je reiskoffers moet pakken en naar Kroatië moet trekken!

1. Laat je onderdompelen in de geschiedenis, cultuur en rijke tradities!

Dubrovnik
Dubrovnik© Kroatische Dienst voor Toerisme
Split
Split© Kroatische Dienst voor Toerisme

Ontdek de rijke geschiedenis van het land van de duizend eilanden. Wandel door de adembenemende, autovrije oude stad van Dubrovnik – een Unesco werelderfgoedsite – en verken het netwerk van pittoreske straatjes en pleinen.

In Split kan je tot 1.700 jaar teruggaan naar de tijd van de Romeinse keizer Diocletianus. Die besloot zijn paleis te bouwen op het schiereiland waar hij de laatste jaren van zijn leven wou doorbrengen. De hele historische kern van Split, met het Paleis van Diocletianus, staat sinds 1979 eveneens op de Unesco-werelderfgoedlijst.

In Porec gaat de geschiedenis terug tot het Romeinse Rijk wat nog altijd te merken is aan het dorpscentrum, waarvan het symmetrische en geometrische stratenplan bewaard is gebleven. De basiliek van Euphrasius uit de 6de eeuw, het meest waardevolle culturele en historische monument van Istrië, staat ook op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Zadar
Zadar© Kroatische Dienst voor Toerisme

Verken de 3.000 jaar oude stad Zadar, die in 2016 door de organisatie European Best Destinations werd uitgeroepen tot ‘Beste Europese Bestemming’. European Best Destinations is een Europese organisatie in Brussel die werd opgericht om cultuur en toerisme in Europa te promoten. Zadar overtuigde hen door historisch erfgoed aan een adembenemende natuurlijke schoonheid te koppelen om bezoekers een unieke belevenis te bieden. Bezoek het grootste Romeinse forum aan de Kroatische kant van de Adriatische Zee en de onvergetelijke Romaanse kerk van Sint-Donatus.

2. Geniet van de verbazend mooie landschappen en unieke uitzichten!

Maksimir Park
Maksimir Park© Kroatische Dienst voor Toerisme

Glinsterende meren, unieke natuurgebieden en betoverende uitzichten – Kroatië biedt het beste van de natuur. De meren van Plitvice, het grootste Nationale Park van het land, zijn zeker een aanrader! Dit park, dat ook een werelderfgoedsite van Unesco is, staat bekend om zijn zestien glinsterende meren, met watervallen en opvallende kleuren, van azuur tot groen, grijs en blauw. De regio rond Plitvice is door zijn natuurlijke schoonheid, weelderige groene landschappen, majestueuze bergen, kristalheldere bronnen en veel beschermde natuurparken op zich een bezoek waard.

In Zagreb werd in 2016 het Maksimir-park uitgeroepen tot één van de mooiste Europese parken door European Best Destinations. In dit park, opgericht in 1794, bevindt zich een honderd jaar oud eikenbos en de stadszoo, waardoor het een fris rustoord wordt op warme dagen.

Slavonije
Slavonije© Kroatische Dienst voor Toerisme

De regio Slavonija in het oosten is het best bewaarde geheim van Kroatië. Deze streek, gevormd door de kracht van de machtige rivieren Drava, Donau en Sava, wordt gekenmerkt door zijn opvallende en boeiende landschap, met eindeloze gouden akkers, heuvels doorspekt met uitstekende wijngaarden en één van de grootste, waterrijke natuurgebieden van Europa, het natuurpark Kopacki Rit.

3. Leef je uit tijdens de zomerfestivals!

Zomerfestival in Dubrovnik
Zomerfestival in Dubrovnik© Kroatische Dienst voor Toerisme

Zit je niet graag stil tijdens je vakantie? Geen probleem, in de zomer zijn er tal van activiteiten en evenementen waar je naartoe kan gaan! Het zomerfestival van Dubrovnik (10 juli – 25 augustus 2017) staat altijd garant voor een massa toeschouwers en een bruisend nachtleven.

En wat plezier en het nachtleven betreft: deze zomer nodigt Porec bewoners en bezoekers uit op zijn eerste Openluchtfestival. Van 9 juni tot 10 september komen de straten en pleinen van het historische stadscentrum en het betoverende eiland Sveti Nikola tot leven met meer dan honderd culturele evenementen en straatoptredens. Elke vrijdag is de zee voor de promenade van Pore? het toneel van een spectaculaire lasershow.

4. Laat je verleiden door de culinaire tradities en de beste wijnen in de wereld!

Voor de fijnproevers zijn er meerdere plaatsen in Kroatië waar je de culiniaire tradies van het land kan ontdekken. Rovinj ligt in Istrië en is een wereldvermaarde gastronomische bestemming. Enkele van de plaatselijke specialiteiten zijn zwarte en witte truffels, die tot de beste ter wereld behoren, verse zeevruchten, wilde asperges, olijfolie van topkwaliteit en bekroonde wijnen.

De geschiedenis van de regio Slavonija en zijn banden met de buurlanden hebben voor een intrigerende culturele achtergrond gezorgd, die ook uit de verschillende regionale gerechten blijkt: door het rijkelijke gebruik van paprika en knoflook zijn die sterker gekruid dan elders in Kroatië.

Kvarner scampi's
Kvarner scampi’s© Kroatische Dienst voor Toerisme

Overige unieke culinaire tradities kan je vinden in Zadar met de Maraschino, een likeur van kruiden en fruit die aan het begin van de 16de eeuw ontwikkeld werd door de apothekers van het Dominicaanse klooster van Zadar.

Ook in Opatija moet je zeker de culinaire streekspecialiteit proeven: Kvarner Scampi, die als de beste ter wereld wordt beschouwd!

5. De ‘place to be` voor adrenalinejunkies!

Ontdek de Plitvice meren op een unieke manier en bewonder deze prachtige omgeving vanuit de lucht, met een deltavlieger of zweefvlieger.

Met zijn fantastische natuurlijke schoonheid biedt Rovinj ook een ruime waaier aan openluchtavonturen, zoals zweefvliegen, vrij klimmen, canyoning, spelonken, paardrijden, bergwandelingen en mountainbiking – perfect voor al wie op zoek is naar een actieve vakantie!

En voor de echte adrenalinejunkies is er de zip-lining route in Omis, ongeveer 25 kilometer ten zuid-oosten van Split en 2100 meter lang, die bezoekers door de lucht laat vliegen over het landschap van de prachtige rivier Cetina. Een spectaculair uitzicht en vogelvluchtervaring van één van de meest prachtige landschappen van Kroatië.

Meer info vind je op de website van de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content