Wie meer dan 3 uur op het vliegtuig zit, heeft al veel kans om in een land terecht te komen waar afbieden de regel is. Met deze 5 tips loopt u aanzienlijk minder risico om belazerd te worden.
1. Begin laag Begin op ongeveer 30% van de vraagprijs en werk je vanaf daar een weg omhoog. Houd in je achterhoofd dat in de meeste 'afdinglanden' de lokale waarde ongeveer een derde van de gevraagde toeristenprijs bedraagt.

2. Schakel locals in Er is altijd sprake van een 'toeristische prijs' en een 'prijs voor locals'. Probeer bevriend te raken met één van de locals, die dan voor jou kan onderhandelen in de moedertaal en zo koopjes binnenhalen. Geef daarna wel een kleine fooi als dankbetuiging.

3. Kijk rond Neem op de markt de tijd om een kijkje te nemen en te zien of iemand anders hetzelfde product heeft gekocht of andere kraampjes een vergelijkbaar product verkopen. Vraag rond voor de beste prijs en speel de concurrenten op deze manier tegen elkaar uit. In de aard van: "Ik ben zonet bij een andere verkoper geweest, en hij biedt hetzelfde aan voor 500 rupees in plaats van 700 rupees!".

4. Wees vriendelijk maar kordaat Gooi je charmes in de strijd om een goede deal los te weken. Toon interesse in verschillende producten, geef complimentjes, maak grapjes en stel veel vragen. Maar blijf vastberaden en vermijd nerveuze lachjes.

5. Weet wanneer je moet stoppen Als jouw prijs en die van de verkoper slechts een paar euro uit elkaar liggen en je hebt al een hele weg afgelegd, blijf dan niet hardnekkig vasthouden aan je doelprijs. Wees ook niet te trots om na een hevig onderhandelingsgeschil terug te keren als je beseft dat het souvenir toch die extra 2 euro meer waard is.

Vincent Fobelets

Wie meer dan 3 uur op het vliegtuig zit, heeft al veel kans om in een land terecht te komen waar afbieden de regel is. Met deze 5 tips loopt u aanzienlijk minder risico om belazerd te worden. 1. Begin laag Begin op ongeveer 30% van de vraagprijs en werk je vanaf daar een weg omhoog. Houd in je achterhoofd dat in de meeste 'afdinglanden' de lokale waarde ongeveer een derde van de gevraagde toeristenprijs bedraagt. 2. Schakel locals in Er is altijd sprake van een 'toeristische prijs' en een 'prijs voor locals'. Probeer bevriend te raken met één van de locals, die dan voor jou kan onderhandelen in de moedertaal en zo koopjes binnenhalen. Geef daarna wel een kleine fooi als dankbetuiging. 3. Kijk rond Neem op de markt de tijd om een kijkje te nemen en te zien of iemand anders hetzelfde product heeft gekocht of andere kraampjes een vergelijkbaar product verkopen. Vraag rond voor de beste prijs en speel de concurrenten op deze manier tegen elkaar uit. In de aard van: "Ik ben zonet bij een andere verkoper geweest, en hij biedt hetzelfde aan voor 500 rupees in plaats van 700 rupees!".4. Wees vriendelijk maar kordaat Gooi je charmes in de strijd om een goede deal los te weken. Toon interesse in verschillende producten, geef complimentjes, maak grapjes en stel veel vragen. Maar blijf vastberaden en vermijd nerveuze lachjes. 5. Weet wanneer je moet stoppen Als jouw prijs en die van de verkoper slechts een paar euro uit elkaar liggen en je hebt al een hele weg afgelegd, blijf dan niet hardnekkig vasthouden aan je doelprijs. Wees ook niet te trots om na een hevig onderhandelingsgeschil terug te keren als je beseft dat het souvenir toch die extra 2 euro meer waard is. Vincent Fobelets