48u in Bergen: leven als Dansaertvlamingen tussen de Noorse fjorden

De Hanzekade Bryggen werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed © MAO YUQING / Unsplash
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

De kans is groot dat je op Bergen vliegt wanneer je in Noorwegen de fjorden wilt ontdekken. Onze redacteur raadt bij aankomst een korte pitstop aan in de oude havenstad, waar het kiezen is tussen tal van leuke eetadressen en culturele activiteiten. Een onverwachts zonnig reisverslag. 

Soms heeft een plek zijn reputatie nu eenmaal tegen. Met gemiddeld 230 dagen per jaar waarop de hemel in huilen uitbarst, kreeg de Noorse stad Bergen de onfortuinlijke bijnaam City of Rain toebedeeld – niet meteen de beste titel om mee uit te pakken naar mogelijke toeristen.

De Noorse weergoden lijken dan ook gebrand te zijn op goede PR wanneer we onder een stralende lentezon de tweede grootste stad van het land verkennen. Bergen heeft immers ook positievere bijnamen te over, van ‘het hart van de fjorden’ tot ‘de stad tussen de zeven bergen’. Vi begynner!

10u – Ontbijten met een grote Ø

‘Mag er honing in uw chai latte? En verkiest u havermelk in uw cappuccino?’ 

Mochten we de roots van Dansaertvlamingen nagaan, zijn we er zeker van uiteindelijk bij de Vikingen uit te komen. (Al gebruikten zij de ø en de å niet louter decoratief.) Vanuit onze Airbnb was het niet ver wandelen naar de gezellige koffiebar Kaffemisjonen. We installeren ons aan een verhoogde tafel met krukken en gaan nogmaals kijken in de toog. Naast koffie van verschillende branders met verschillende zetmethoden, proef je in de zaak ook van een scala aan vers gemaakte zoetigheden, van scones tot kaneelbollen. Het is het soort plek waar locals rustig wakker worden. Bij wijze van inburgering bestellen we met plezier een tweede koffie. Niemand wordt graag herkend als toerist.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11u – Originele souvenirs

Na een korte stop bij de hippe kledingwinkel Lot333 wandelen we langs een lokaal keramiekatelier de straat Lille Øvregaten in. Al tijdens onze ochtendwandeling hierheen waren de talrijke leuke winkeltjes ons opgevallen. Van Blekk, een printshop waar lokale artiesten hun werk verkopen, tot verschillende vintage- en antiekwinkels: het is hier dat je de meest originele souvenirs op de kop zal tikken. We passeren de populaire Fløibanen, maar de kabeltrein staat pas deze middag op de agenda. 

Via Øvregaten wandelen we richting Bergenhus Festning, een fort aan het water uit de zestiende eeuw. Vandaag huist er een museum over het verzet in Bergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het mooie weer laten we het museum links liggen en wandelen we door naar het aanpalende park met uitzicht over het water. Tijdens de zomermaanden worden hier regelmatig food- en muziekfestivals georganiseerd, nu is het er eerder rustig kuieren. 

Zal je ook treffen op elk lijstje met highlights in Bergen: de oude Hanzekade Bryggen. Hoewel de gekleurde houten huisjes door UNESCO tot werelderfgoed werden bekroond, volstaat het wat ons betreft om er kort even voorbij te wandelen. Voor we de Noorse Goden voor de borst stoten: we zijn vast te hongerig om het in zijn waarde te appreciëren.  

13u – Noorse oesters

Gelukkig kunnen we alweer aan tafel aanschuiven. Al in de middeleeuwen was de vismarkt van Bergen dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van de betere verse vis. Vandaag staat de overdekte vismarkt Mathallen bekend om zijn uitgebreide aanbod aan lokale lekkernijen. Alleen moet je er wel een flinke duit voor overhebben: twee Noorse oesters kosten er algauw 20 euro. Met onder meer gravlaks of Bergense vissoep zijn er echter verschillende alternatieven voorhanden waar je net iets meer mee gegeten hebt voor dezelfde prijs.

14u – Hoogvlieger

320 meter. Zo hoog is de bergtop waar Fløibanen je heenbrengt. Ook al lijkt de kabeltrein vanop de begane grond vooral een toeristische attractie, verzekeren enkele locals ons dat ook zij regelmatig naar de berg Fløyen trekken. Op nog geen tien minuten tijd bereik je het indrukwekkende uitzicht over de havenstad. Er vertrekken van hieruit verschillende wandelpaden: al na enkele honderden meters tref je zo het meer Skomakerdiket, dat je via een omliggende route te voet of per kano kan verkennen. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

16u – Huizenjacht

Ook al voelen we in onze benen dat een rustpauze in ons appartement ons deugd zou doen, zijn we getriggerd door een wijk die we deze ochtend kort passeerden. Via de straat Nikolaikirkeallmenningen wandelen we langs de koffie- en wijnbar Skg Vinkafé een wijk tussen Bergenhus en Sandviken in. 

Na een verkwikkende en opmerkelijk goedkope cocktail in de bar Art Themis kuieren we verder langs de kleine houten woningen en gezellige straatjes die hier aan elkaar geregen worden. Als je het ons vraagt, is het immers in zijn woonwijken dat je een stad echt leert kennen. Nadat we elk een huis als tweede (droom)verblijf hebben uitgekozen, besluiten we ons nog snel even thuis op te frissen.

19u – Dineren in 1877

Recht tegenover de vismarkt valt het gebouw Kjøttbasaren meteen op. Deze stadsbazaar werd in 1877 gebouwd om te markthandel in Bergen te controleren, maar vandaag huizen er verschillende restaurants en (koffie)bars. Zo ook restaurant 1877, waar de menukaart elke zes weken verandert op basis van de lokale ingrediënten die dan beschikbaar zijn.

We mogen kiezen of we voor klassieke gangen gaan of liever sharing-gewijs wat gerechten uittesten, legt de kelner met half-Nederlandse roots in een aandoenlijk accent uit. We delen een bordje met knolselder, bottarga en waterkers, gevolgd door een terrine van aardappel, kool en paddenstoelen met verse kruiden, en eindigen met varkensnek met gesauteerde boerenkool en jus van sherry. Met pijn in het hart (en in onze overvolle buik) bedanken we voor een dessert. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

21u – Slaapmutsje

Toch nog plek voor een drankje? Op enkele minuten stappen van Kjøttbasaren kan je in de bar van Hotel Norge vast nog een plekje vinden. Wij kiezen ervoor om onze krachten te sparen. 

10u – Say cheese

Geen zon vandaag, maar gelukkig ook (nog) geen regen. Opplett, zoals de Noren zo’n dag noemen. Toch zijn we blij dat we de warmte binnenstappen bij Colonialen Fetevaren. Deze zaak staat bekend om zijn zuurdesembrood en kraakvers gebak dat in zijn eigen bakkerij wat verderop gemaakt wordt. Daarnaast vind je er in de verstoog verschillende kazen en andere lekkernijen terug die je kan meenemen of ter plekke kan opeten. 

11u – Meer dan geschreeuw

Bergen staat bekend als cultuurstad. Niet alleen is het de thuisbasis van verschillende hedendaagse artiesten, met de museumgroep KODE vind je er ook een van de grootste cultuurcentra van Noorwegen terug. Rond de indrukwekkende achthoekige vijver Lille Lungegårdsvannet ligt zelfs een heuse museumwijk, met naast de Bergen Kunsthall ook de vier musea van KODE, die zowel hedendaagse als klassieke kunst herbergen.

We schuilen voor de eerste en enige regendruppels van de dag in museum Rasmus Meyer, vernoemd naar de zakenman wiens verzameling er tentoongesteld wordt. Hier vind je de op twee na grootste collectie terug van werken van Edvard Munch, de Noorse schilder die naast zijn bekende De Schreeuw ook heel wat andere sterke werken maakte. In het 18e-eeuwe gebouw ontdek je de gouden eeuw van de Noorse Kunstgeschiedenis met werken van J.C. Dahl, Hans Gude en Harriet Backer. 

Pizza in Hoggorm

12u30 – Pizza met kimchi

Net over het concertgebouw Grieghallen schuiven we de voeten onder tafel bij Hoggorm, een pizzeria die ons door lokale foodies werd aangeraden. Tijdens de week kan je hier enkel ’s avonds komen eten, maar in het weekend is er ook de optie om te lunchen. We bestellen een witte pizza met ansjovis, broccolini en parmezaan en een klassieker met peperoni. Meer een avonturier? Probeer dan eens de pizza met kippendij, kimchi en gochujang. 

14u15 – Grieg gedaan

Toegegeven: we twijfelden zelf even of we wel zin hadden om veertig à vijftig minuten met de bus te reizen naar Troldhaugen, het buitenverblijf van componist Edvard Grieg net buiten Bergen. Het zal uiteindelijk de fijnste stop tijdens onze hele citytrip blijken. 

Samen met twee andere componistenresidenties behoort Troldhaugen eveneens tot de KODE-groep, waardoor we met hetzelfde ticket als ons museumbezoek deze ochtend dit museum over het leven en werk van Edvard Grieg en zijn vrouw Nina Grieg kunnen bezoeken. Met een audiogids verkennen we de woning en tuin met prachtig uitzicht over de omliggende meren, terwijl we passende werken van Grieg horen op betekenisvolle plekken. We zouden overigens al ons spaargeld overhebben voor de tuinhut met zicht op het water, van waaruit Grieg componeerde. In de zomer worden hier ook live-concerten georganiseerd. Meteen een excuus om snel nog eens terug te keren. 

Het atelier van Edvard Grieg

19u – Alleman welkom

Tijd voor ons laatste avondmaal voor we de fjorden opzoeken. We zouden niet teleurgesteld worden door Allmuen, vertelde een local toen ze hoorde waar we vanavond zouden eten. Er heerst een gezellige drukte in deze centraal gelegen bistro waar je kunt kiezen tussen verschillende menu’s en ook à la carte kunt bestellen. Na de weinig spectaculaire mosselen met zure room blijken de verse viscakejes en gnocchi met paddenstoelen en verse kruiden alsnog een voltreffer. Helemaal worden we uiteindelijk gewonnen door het dessert. Een bordje op basis van blauwebessensorbet, vanillecurd, amandelkoekjes en gekarameliseerde walnoten wordt net niet afgelikt. 

Van bergen verzetten gesproken. 

Praktisch

Er vliegen vanuit Brussels Airport geen rechtstreekse vluchten naar Bergen. Om overstappen te vermijden, reisden wij dankzij het Air&Rail-programma van KLM eerst vlot met de Eurostar vanuit het station Brussel-Zuid naar Amsterdam Airport Schiphol, om met hetzelfde ticket van daaruit rechtstreeks naar Bergen te vliegen. Het is ook mogelijk om vanuit het station Antwerpen-Centraal te vertrekken. Meer info op trein.klm.be.

Aangezien de hotels in Bergen best prijzig zijn, verkozen we om twee nachten in een appartement te verblijven dat we via Airbnb boekten. Zowel in als net buiten het centrum zijn er verschillende leuke en ruime accommodaties te vinden. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content