Vaarwel mooie crêche: reactie Partena
Partena wil graag reageren op dit opiniestuk van Ann-Marie Cordia naar aanleiding van de overname van het kinderdagverblijf van haar zoontje. Dit artikel bevat volgens het ziekenfonds een aantal feitelijke onjuistheden over de werking van de Partena kinderdagverblijven die het bedrijf via dit recht van antwoord graag wil rechtzetten.
Mevrouw Cordia maakt melding van een papier op de voordeur waarop men prompt vraagt het nieuwe huishoudelijke reglement zo snel mogelijk te ondertekenen. Op 24 oktober 2016 organiseerden wij een informatieavond over de overname en het nieuwe huishoudelijke reglement. Ouders die er die avond niet konden bij zijn, kregen na deze avond een informatiebundel in het kinderdagverblijf. Er werd hen vervolgens gevraagd om tegen 20 november 2016 de contracten opnieuw in te vullen en af te geven in het kinderdagverblijf. Immers, tegen 9 januari ’17 dienen we meer dan 150 nieuwe kindjes in onze planningssystemen op te nemen. Dit om alles qua planning en organisatie zo goed mogelijk te kunnen opvolgen en zo vlot mogelijk te laten verlopen voor de medewerkers van het kinderdagverblijf én de ouders.
Borstvoeding
Over de paragraaf ‘Moeders hebben de mogelijkheid om in de opvang borstvoeding te geven, dit enkel na afspraak met de verantwoordelijke van de opvanglocatie.’ zegt mevrouw Cordia: ‘Ik verslikte me bijna in mijn borstvoedingsthee toen ik het (…) las. (…) Pardon? Enkel na afspraak? Zouden ze dan echt niet weten dat baby’s gewoon drinken wanneer zíj daar zin hebben en niet wanneer wij vinden dat ze zouden moeten drinken? Of dat nu in een crèche is of op restaurant: frankly my dear, I don’t give a damn. Als mijn zoontje begint te huilen en ik denk dat hij misschien honger heeft, of troost wil, bied ik hem de borst aan. Punt.’ Uiteraard blijft borstvoeding in het kinderdagverblijf mogelijk wanneer de baby wil drinken. Deze paragraaf is puur bedoeld om ervoor te zorgen dat hieromtrent goede afspraken gemaakt worden, en hoeft helemaal niet letterlijk geïnterpreteerd te worden. Zo willen we graag weten wie wanneer ons kinderdagverblijf binnenkomt, zodat we hiermee rekening kunnen houden in het voordeel van baby én moeder. We willen bijvoorbeeld voorkomen dat een kindje net een flesje krijgt wanneer de mama er juist aankomt of dat het grote honger heeft terwijl de mama pas twee uur later aanwezig kan zijn.
Luiers
Vervolgens stelt mevrouw Cordia dat voortaan alle baby’s dezelfde luiers zouden dragen die voor extra kosten zouden zorgen, namelijk 2,65 euro per dag. Dit klopt niet. Alle klanten van het kinderdagverblijf die reeds gebruik maakten van wasbare luiers kunnen dit verder zetten zonder problemen. We vragen inderdaad wel 0,85 euro per dag wat betreft de afvalverwerking.
Ook in het aanbod van wasbare luiers is er een kwaliteitsverschil. Wij vragen daarom inderdaad om wasbare luiers met bepaalde kenmerken. We doen dit niet zomaar, dit is gebeurd na overleg met experten in deze materie. Hiermee willen we extra werk voor de kindbegeleiders, zoals nog meer extra tijd voor verluiering en het wassen van de lakens, vermijden.
Wat betreft de keuze voor het merk luiers als zijnde de maatstaf, hier is een tweetal jaar geleden voor gekozen na een bevraging en testfase in een aantal kinderdagverblijven en bij een aantal ouders.
Veggie eten
Mevrouw Cordia maakt ook melding dat er voor vegetarische maaltijden een halve euro toeslag per maaltijd wordt aangerekend. Dit is onjuist. Er wordt geen toeslag gevraagd voor een halal of vegetarische maaltijd. Voor dieetmaaltijden wel, omdat de aankoop hiervoor dubbel zo duur is voor het kinderdagverblijf. Eigen eten meebrengen is inderdaad niet toegelaten in onze kinderdagverblijven. Dit heeft te maken met de regelgeving op traceerbaarheid van voeding (voedselveiligheid), aanbevolen vanuit het FAVV (de Belgische inspectie-en controledienst voor voedselproductie). Wanneer een kindje allergisch is aan bepaalde voedingsstoffen, net ziek is geweest en bijgevolg een gevoelig maagje heeft… dan luisteren wij vanzelfsprekend naar de ouder om te zien hoe we het eetmoment voor het kindje zo comfortabel en vlot mogelijk kunnen maken.
Partena Kinderopvang probeert bovendien in de vier uurtjes zo gezond mogelijke voeding aan te bieden, zoals vers fruit, ongesuikerde natuuryoghurt, kerstomaatjes, komkommertjes enz.
Tot slot
‘Hoe langer ik erover nadenk, hoe absurder ik het allemaal vind. Iedereen doet maar wat graag verontwaardigd over hoe Donald Trump zo’n afschuwelijke klimaatontkenner is, maar wat met een – kuch – social profit bedrijf dat een halve euro extra aanrekent per vegetarische maaltijd, terwijl vleesproductie een van de belangrijkste oorzaken is van de klimaatopwarming? Idem dito voor het ontmoedigen van het gebruik van wasbare luiers. Waar zit die sociale winst?’ stelt mevrouw Cordia tot slot. Men moet begrijpen dat het runnen van een kinderdagverblijf niet eenvoudig is. Het rendabel houden van deze organisaties vergt nu eenmaal een aantal regels en inspanningen. Ook Kind & Gezin heeft een aantal regels waaraan we nu eenmaal moeten voldoen. Het feit dat we kinderdagverblijven overnemen, toont soms ook aan dat zij het vaak moeilijk hebben. Komt daarbij het grote vraagstuk rond duurzaamheid. Als bedrijf leveren we vele inspanningen om aan ieders wens te voldoen, in hoofdzaak die van onze klanten.
Mevrouw verwijst in haar betoog naar een artikel van professor Michel Vandenbroeck, welnu, we menen te mogen stellen dat professor Vandenbroeck goed op de hoogte is van onze werking en recentelijk in een artikel in Het Belang van Limburg (04.10.’16) vermeldde: ‘… het is niet Partena waar we ons zorgen over moeten maken …‘
Los van al deze zaken horen we heel weinig spreken over onze waarden. Partena Kinderopvang kiest in haar werking voor pedagogische kwaliteit in al haar kinderdagverblijven. Daarom hebben we twee jaar geleden het project van onze waardenboom gelanceerd. Deze boom veruitwendigt een aantal pedagogische waarden zoals tijd voor een knuffel, tijd om te luisteren naar de noden van het kind, het kind laten genieten van de buitenlucht, in de zomer én de winter, het kind laten ontdekken.
Wij communiceren deze, samen met onze kindbegeleiders naar de ouders én de kindjes. Omdat we er prat op gaan dat we deze op elk mogelijke manier uitstralen. Zo organiseren wij op 24/11 een open debat met beleidsmakers, academici, Kind & Gezin én concullega’s Dit om dieper in te gaan op de vraag hoe we ons pedagogische raamwerk vertalen in de praktijk. Kwaliteit is één van de voornaamste pijlers in het nieuw decreet kinderopvang baby’s en peuters. Maar wat houdt dit juist in, hoe vertalen we dit in de praktijk en hoe zorgen we dat medewerkers mee zijn in dit verhaal?
Wij betreuren het dan ook zeer dat we op deze manier worden neergezet terwijl er geen ruimte is geweest voor een gesprek, verdere uitleg of communicatie voorafgaand aan het opiniestuk van mevrouw Cordia.
Manager Partena Kinderopvang, Filip Standaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier