Nepalese meisjes tonen alles wat ze niet mogen tijdens hun menstruatie
Elke maand opnieuw worden meisjes in Nepal gescheiden van hun familie. Tijdens hun menstruatie zijn ze namelijk ‘besmet’ of ‘onrein’. De traditie, gebruikelijk in West-Nepalese hindu gemeenschappen en bekend onder de naam Chhaupadi, verbiedt de meisjes ook naar de zon te kijken, fruit en bloemen aan te raken, vlees of zuivel te eten en in hun eigen huis te verblijven.
Het bijgeloof dicteert namelijk dat een menstruerende vrouw haar ‘onreinheid’ kan doorgeven door dingen aan te raken en dat dat geheid ziektes en tegenslag met zich meebrengt. Ook boeken (en dus naar school gaan of studeren) zijn zes tot tien dagen lang verboden.
Fotoproject
Barbara Frost van WaterAid motiveert het project: “Het stigma dat rond menstruatie hangt, weegt op meisjes. Wanneer er geen veilige, private toiletten zijn in scholen, blijven ze daar weg tijdens hun menstruatie of vallen ze later volledig uit. Zonder hygiënische maandverbanden of mogelijkheden om zich te wassen, lopen ze ook risico op infecties.” (EK)
Zeven meisjes in Sindhuli kregen van WaterAid een camera in de hand gedrukt, om af te beelden wat er juist allemaal verboden was tijdens hun menstruatie. Achteraf stelden ze hun resultaten tentoon om zo het taboe te doorbreken in hun gemeenschap. Op die manier kregen de meisjes een stem in een land waar 58 % van de vrouwen niet kan lezen of schrijven.
Rabina Budhathoki, 15: De eerste keer dat ik ongesteld werd, was ik bezig gras en brandhout te verzamelen. Ik nam deze foto om die herinnering vast te leggen. Ik wist niet dat menstruatie is met bloed te maken had, dus de eerste keer dat ik dat bloed zag, werd ik erg bang. Er was niemand die me kon helpen, ik wist niet hoe ik maandverbanden moest gebruiken en ik had het moeilijk met de veranderingen in mijn lichaam. Dat is waarom ik jongere meisjes help wanneer ze zelf in de war zijn over hun menstruatie. Ik vertel hen om te focussen op hygiëne.
Bandana Khadka,15: Dit is het zicht waarmee ik elke ochtend ontwaak. Het voelt heerlijk om wakker te worden onder de ochtendzon. Toen ik voor het eerst ongesteld was, mocht ik niet rechtstreeks naar de zon kijken. Maar ik deed het toch en er gebeurde niets met mij. Op school vertelde een leraar dat er zoiets bestaat als een zonnevitamine en nu realiseer ik me dat we niet binnen opgesloten zouden moeten worden tijdens onze eerste menstruatie.
Sushma Diyali, 15: In onze samenleving is het meisjes die voor het eerst menstrueren niet toegestaan om in spiegels te kijken en hun haar te kammen. Ik en mijn familie volgen die praktijk niet. Ik vind dat spiegels en borstels belangrijk zijn voor hoe netjes je bent en als mens vind ik het belangrijk verzorgd en gezond te zijn. Ik wou dat mijn vrienden ook zouden kunnen opgroeien in een omgeving die hen geen beperkingen oplegt tijdens hun menstruatie, dat ze meer steun zouden krijgen van hun familie, dat ze zichzelf kunnen bevrijden en dat ze grotere kansen rondom zich zullen ontdekken.
Manisha Karki, 15: Dit is een foto van de beek waar ik mijzelf en mijn maandverbanden was. Die liggen trouwens ook in de foto. Tijdens onze menstruatie is het heel gênant voor ons om onze gebruikte maandverbanden uit te wassen in een publieke plek, daarom zoeken we verborgen hoekjes en afgelegen beekjes op.
Manisha Karki, 15: Dit is een foto van de beek waar ik mijzelf en mijn maandverbanden was. Die liggen trouwens ook in de foto. Tijdens onze menstruatie is het heel gênant voor ons om onze gebruikte maandverbanden uit te wassen in een publieke plek, daarom zoeken we verborgen hoekjes en afgelegen beekjes op.
Bandana Khadka, 15: Dit zijn mijn moeder en mijn zusje. Mijn moeder voedt haar met zoveel liefde. Ze houdt ook veel van mij, maar tijdens mijn menstruatie moet ik wel ergens anders eten en afstand houden. Niemand raakt me aan en ik voel me dan niet geliefd. Net op het moment dat we veel liefde en steun nodig hebben, maar ik voel alleen maar haat.
Bisheshta Bhandari, 15: Dit is de plek waar ik mij gewassen heb tijdens mijn eerste menstruatie. Op de foto staat mijn zus Shristi, die haar gezicht wast. Tijdens mijn eerste keer moest ik in een ander huis gaan wonen. Dat was 15 minuten van ons huis verwijderd. Tieners voelen zich het veiligst bij hun eigen ouders, of ze nu menstrueren of niet. Elk meisje zou bij haar ouders moeten kunnen blijven om zich veilig en geliefd te voelen.
Sabina Gautam,15: Mijn moeder snijdt papaya. In onze gemeenschap mag je tijdens je menstruatie geen papaya eten, maar ik hou er zo van. Zelfs al wil ik papaya eten, het mag niet als ik ongesteld ben. En dat terwijl je net alle fruit en groenten kan gebruiken tijdens je menstruatie om sterk en gezond te blijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier