Leven zonder afval: ‘We leven gewoon veel bewuster, we straffen onszelf niet’ (Eva Mouton)

Eva Mouton © Instagram
Annelien Boens

Een krantenartikel was voor illustratrice Eva Mouton en haar vriend, beeldend kunstenaar, Bert De Geyter hét signaal om bewuster te gaan leven. Ze willen graag zero waste door het leven stappen, hun avonturen kun je volgen via hun blog Studio Soso. Weekend.be trok hen even aan de mouw.

Op welk moment beslisten jullie dat het genoeg geweest was?

Eva Mouton: ‘In het najaar van 2015 las ik in De Standaard een interview met Bea Johnson, de grondlegger van de ‘Zero Waste’-beweging. Johnson, die niet zo lang geleden met haar gezin in een grote mansion woonde, besefte op een dag dat ze meer bezig was met het onderhoud van haar bezittingen, dan met de leuke dingen des levens. Het gezin verhuisde naar een kleinere woning, verkocht een auto en begon aan een lange zoektocht naar een simpeler en minder vervuilend leven. Dat interview gaf me zoveel energie, dat ik prompt haar boek ‘Zero waste home’ kocht en me begon te verdiepen in zero waste. Ik enthousiasmeerde Bert en zo begonnen we aan onze zoektocht.’

Wat zijn de belangrijkste punten waar jullie op letten?

‘Toen we net begonnen aan onze zoektocht, maakte ik een lijst van dingen die in onze vuilniszak belandden. Het plastic rond de Spa-flessen, plasticfolie, wattenschijfjes, aluminiumfolie, papieren zakdoeken, keukenpapier, koek- en snoeppapiertjes, chipszakken, plastic zakjes… Alles noteerde ik.

Voor al deze wegwerpartikelen probeerde ik een alternatief te vinden. Onze plastic Spa-flessen vervingen we door glazen exemplaren, ik kocht Bee’s wrap, een huishoudfolie gemaakt van biokatoen en bijenwas. Daarnaast kochten we allerlei linnen zakjes om mee te nemen naar de groenten- en notenwinkel, koekjes maak ik nu enkel nog zelf met ingrediënten die we in bulk kopen. Vooral de reductie van het afval dat in ons restafval belandt, vind ik belangrijk. We consumeren nu veel bewuster.’

Dé bron van inspiratie voor Eva en Bert.
Dé bron van inspiratie voor Eva en Bert.© Instagram

Hoe reageren andere mensen op jullie bewuste keuze?

‘Winkels doen over het algemeen niet moeilijk. Groenten, noten en thee brengen we mee naar huis in linnen (strop-)zakjes. In de Italiaanse winkel vragen we om bijvoorbeeld de olijven in onze tupperware-potjes te scheppen. Winkeliers doen daar niet moeilijk over, ze vinden het zelfs leuk en moedigen ons aan. Soms grappen vrienden dat we onze geitenwollensokkerigheid nogal ver doordrijven, maar over het algemeen kunnen we rekenen op begrip en vragen mensen om tips.

Ga consumeren minder als een hobby zien, denk in het pashokje: heb ik écht nog een zwart kleedje nodig?

Is jullie leven extreem veranderd?

‘Voor Bert en mij is de aanpassing niet zo moeilijk, maar wij hebben natuurlijk geen kinderen. Ik denk dat het moeilijker is om plastic buiten te houden wanneer er kinderen in huis zijn. Ik wil ook niet de moeder zijn die haar kind geen Kinder Bueno gunt, maar alleen maar mijn eigen – lekkere, al zeg ik het zelf – koeken opdringt.

Ons leven is niet erg veranderd, we leven nu gewoon nog bewuster. Ik koop bijvoorbeeld minder boeken, Bert let erop om minder platen te kopen. Maar we voelen ons nooit alsof we ons dingen ontzeggen, alsof we onszelf straffen.’

Welke tips hebben jullie voor beginnelingen?

‘Probeer je levensstijl niet van vandaag op morgen om te zwaaien, maar doe het geleidelijk aan. Ga bijvoorbeeld eens naar een verpakkingsvrije winkel, neem linnen zakjes mee naar de groentewinkel. Kies ook voor de losse komkommers en niet voor het vacuüm verpakte exemplaar. Of vervang je papieren zakdoeken door stoffen exemplaren.

Ga consumeren minder als een hobby zien, denk in het pashokje: heb ik écht nog een zwart kleedje nodig? Je zal zien dat al die kleine ingrepen leiden tot een minder volle vuilniszak.’

Wat zijn de leukste ontdekkingen die jullie al deden op het vlak van ecologische producten?

Druantia is een webshop die bio make-up en afgeleiden verkoopt. De kwaliteit van de producten is top en Druantia verzendt haar producten in beschermend papier, niet in plastic. Comptoir des Objects is een wondermooie webshop die huishoudelijke producten, badkamer- en keukenspullen verkoopt die gemaakt zijn van duurzame materialen. Boetiek Mieke in Gent verkoopt onder andere Studio Jux, People Tree en andere mooie, duurzame modemerken. Seepje is een Nederlands klein bedrijfje dat 100% plantaardig wasmiddel verkoopt in fijne, grappige verpakkingen.

Zal het jullie lukken om, in navolging van Bea Johnson, jullie huisvuil te beperken tot een weckpot per jaar?

‘We zijn, door kleine ingrepen, van een volle vuilniszak van 60 liter per week naar een vuilniszak van 30 liter per maand gegaan. Dus, wie weet. (lacht)

Van één zak van 60 liter per week tot een vuilniszak van 30 liter per maand.
Van één zak van 60 liter per week tot een vuilniszak van 30 liter per maand.© Instagram

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content