De Balance Diversity campagne van Bethann Hardison, voormalig model en eigenares van een modellenagentschap, krijgt de steun van Naomi Campbell en Iman. De topmodellen vinden dat ontwerpers steeds minder kiezen voor modellen van een diverse achtergrond, en dat baart hun zorgen.

Naomi Campbell en Iman hebben het probleem al vaker aangekaart. Het is dus logisch dat ze hun schouders zetten onder het project van Bethann Hardison die recentelijk een open brief stuurde naar verschillende internationale machthebbers in het modelandschap. In deze brief beschuldigt ze heel wat bekende ontwerpers en merken ervan om enkel, of voor het overgrote deel, blanke modellen te casten voor hun shows. Het gebrek aan diversiteit op de catwalkshows is verontrustend vindt Hardison, en dat beamen Iman en Naomi Campbell die zelf al eerder dreigden met een boycot.

Choquerende cijfers

'De statistieken zijn echt choquerend,' zei Campbell over het gebrek aan modellen met een andere huidskleur. 'Het is hartverscheurend. Je lichaam en schoonheid hebben niets te maken met je huidskleur. Als je het juiste talent hebt, zou je de mogelijkheid moeten krijgen om de job te doen,' aldus het topmodel.

Meer zwarte modellen in de seventies

De drie dames verschenen op Good Morning America om hun bezwaren toe te lichten. 'Er waren meer zwarte modellen aan het werk in de jaren zeventig dan in 2013,' vertelt Iman vol ongeloof. 'Dit is een tijd waarin stilte allesbehalve acceptabel is. Als de conversatie niet gehouden kan worden in onze industrie, dan is er iets inherent mis met de industrie,' vult ze aan.

Racistische daad

Campbell is het bovendien beu dat ontwerpers de kaart van 'artistieke en creatieve visie' trekken. Het model vindt dat 'de ontwerpers zich verschuilen achter de esthetiek.' De vrouwen willen wel benadrukken dat ze de ontwerpers zelf niet racistisch noemen, maar dat de daad op zichzelf racistisch is. 'Dit is geen zaak van beschamen,' zei Iman. Ze willen enkel dat de mode-industrie beseft dat hun modellenkeuze racisme uitstraalt en bewerkstelligt.

Onwetend en arrogant

Hardison zegt dat de ontwerpers en casting agenten moeten vatten dat ze bijdragen aan een negatieve boodschap, zonder dat ze dat misschien zelf willen. 'Ik denk dat ze onwetend en arrogant zijn, en ik denk dat het niet eens een zaak van racisme is, maar een van luiheid. Ze hebben zichzelf iets wijsgemaakt,' aldus Hardison. Nu valt enkel af te wachten of hun campagne ook werkelijk iets zal uitmaken. 'Verandering gebeurt niet vanzelf,' weet ook Iman. Maar het probleem aanwijzen en stappen ondernemen om de ontwerpers wakker te schudden is al een goed begin. (LP)

Ontwerpers die door Hardison bij naam genoemd werden: Calvin Klein, Marc by Marc, Proenza Schouler, Victoria Beckham, Rag & Bone, BCBG, Rodarte, Mulberry, Preen, Prada, Versace, Marni, Celine, Chanel, Louis Vuitton, en nog vele anderen.

De Balance Diversity campagne van Bethann Hardison, voormalig model en eigenares van een modellenagentschap, krijgt de steun van Naomi Campbell en Iman. De topmodellen vinden dat ontwerpers steeds minder kiezen voor modellen van een diverse achtergrond, en dat baart hun zorgen. Naomi Campbell en Iman hebben het probleem al vaker aangekaart. Het is dus logisch dat ze hun schouders zetten onder het project van Bethann Hardison die recentelijk een open brief stuurde naar verschillende internationale machthebbers in het modelandschap. In deze brief beschuldigt ze heel wat bekende ontwerpers en merken ervan om enkel, of voor het overgrote deel, blanke modellen te casten voor hun shows. Het gebrek aan diversiteit op de catwalkshows is verontrustend vindt Hardison, en dat beamen Iman en Naomi Campbell die zelf al eerder dreigden met een boycot. Choquerende cijfers 'De statistieken zijn echt choquerend,' zei Campbell over het gebrek aan modellen met een andere huidskleur. 'Het is hartverscheurend. Je lichaam en schoonheid hebben niets te maken met je huidskleur. Als je het juiste talent hebt, zou je de mogelijkheid moeten krijgen om de job te doen,' aldus het topmodel. Meer zwarte modellen in de seventies De drie dames verschenen op Good Morning America om hun bezwaren toe te lichten. 'Er waren meer zwarte modellen aan het werk in de jaren zeventig dan in 2013,' vertelt Iman vol ongeloof. 'Dit is een tijd waarin stilte allesbehalve acceptabel is. Als de conversatie niet gehouden kan worden in onze industrie, dan is er iets inherent mis met de industrie,' vult ze aan. Racistische daad Campbell is het bovendien beu dat ontwerpers de kaart van 'artistieke en creatieve visie' trekken. Het model vindt dat 'de ontwerpers zich verschuilen achter de esthetiek.' De vrouwen willen wel benadrukken dat ze de ontwerpers zelf niet racistisch noemen, maar dat de daad op zichzelf racistisch is. 'Dit is geen zaak van beschamen,' zei Iman. Ze willen enkel dat de mode-industrie beseft dat hun modellenkeuze racisme uitstraalt en bewerkstelligt. Onwetend en arrogant Hardison zegt dat de ontwerpers en casting agenten moeten vatten dat ze bijdragen aan een negatieve boodschap, zonder dat ze dat misschien zelf willen. 'Ik denk dat ze onwetend en arrogant zijn, en ik denk dat het niet eens een zaak van racisme is, maar een van luiheid. Ze hebben zichzelf iets wijsgemaakt,' aldus Hardison. Nu valt enkel af te wachten of hun campagne ook werkelijk iets zal uitmaken. 'Verandering gebeurt niet vanzelf,' weet ook Iman. Maar het probleem aanwijzen en stappen ondernemen om de ontwerpers wakker te schudden is al een goed begin. (LP) Ontwerpers die door Hardison bij naam genoemd werden: Calvin Klein, Marc by Marc, Proenza Schouler, Victoria Beckham, Rag & Bone, BCBG, Rodarte, Mulberry, Preen, Prada, Versace, Marni, Celine, Chanel, Louis Vuitton, en nog vele anderen.